Archief

Fietsersbond Westland zoekt versterking: 'Draait maar op aantal mensen'

Fietsersbond Westland is dringend op zoek naar nieuwe mensen. Niet alleen voor bestuursfuncties, maar ook fietsers die willen meedenken. Dat zei voorzitter Ulbe Spaans in Plus Radio.

"In feite draait het op dit moment maar op een aantal mensen. En dat is te weinig om een adequaat en goed verhaal richting Westlandse fietsers neer te zetten", legt Spaans uit. Volgens de voorzitter zijn 'technische zaken' en 'contacten met de gemeente' goed geregeld. "Maar we zouden veel meer willen. Maar ja, dan heb je ook meer menskracht nodig, want als alles op dezelfde schouders terechtkomt, dan is dat natuurlijk niet goed voor de continuering."

Veel mensen denken direct aan bestuursfuncties, maar er is meer te doen. "Het meedenken met elkaar als een soort denktank, waar loop je nou tegen aan, wat kom je nou tegen als fietser zijnde. Wij staan altijd open voor dit soort informatie. De fietsers zijn zeg maar de aders die door het Westland stromen wat ons betreft."

Plas van Alle Winden

Spaans is blij met de aandacht die er vanuit de politiek is voor fietsend Westland. "We zien natuurlijk dat de wethouder fantastische dingen doet en de aandacht voor de
fietsers is er nadrukkelijk. Ik zie deze wethouder absoluut als een vriend, als een fietsvriend die aandacht heeft voor de kwetsbare weggebruiker, niet alleen de fietser maar ook de voetganger. En dat is wel eens anders geweest in de politiek, weet ik uit eigen ervaring. Dus daar zijn we heel blij mee."

Mooi voorbeeld is volgens Spaans de Plas van Alle Winden, waar een fietsknooppunt op komst is. De Fietsersbond is nauw betrokken geweest bij die ontwikkeling. "Samen met de bewoners, want je moet natuurlijk ook draagvlak hebben." Toch moet er nog het een en ander gebeuren. "Nou lag er een prachtig plan om daar een fietsverbinding te realiseren. Een fietsdoorgang, een brug. En wat blijkt nu dat de veiligste route die wij met elkaar hadden verzonnen, die wordt nu door de gemeente weer op de tocht gezet. Nou daar vinden wij wat van als Fietsersbond."

Beluister het hele gesprek met Ulbe Spaans:

Fietsburgemeester

Enkele maanden geleden is er een zoektocht gestart naar een nieuwe Fietsburgemeester. Karin Zwinkels neemt na twee jaar afscheid, omdat haar periode erop zit. "En dat is de reden dat we op zoek moesten gaan. Want als het aan mij lag, had ik nog jaren van fantastische diensten van Karin Zwinkels gebruik gemaakt", vervolgt Spaans. "Er is geen betere fietsburgemeester denkbaar dan Karin Zwinkels natuurlijk. Een Westlandse pur sang, een fietser pur sang. Iemand met een netwerk waar je u tegen zegt, maar ook iemand die nadrukkelijk een visie heeft over hoe je dit met elkaar kunt doen en met elkaar moet realiseren. Dat heeft ze de afgelopen jaren natuurlijk fantastisch gedaan."

Met een mogelijke opvolger wordt inmiddels gesproken. "Ik ga daar nog geen naam voor noemen, want de gesprekken zijn nog in een verkennende fase. En mocht de persoon in kwestie besluiten om daar toch niet op in te gaan, dan is het gewoon heel vervelend als dat al in de media en in het Westland ligt. De eerste gesprekken hebben plaatsgevonden tussen Karin en de persoon in kwestie. Binnenkort gaat het bestuur, dus met mij erbij, daar ook nog een keer mee in gesprek."

"Dus er is absoluut gezicht op opvolging. Maar ik wil mensen uitnodigen, als ze nog interesse hebben, als ze fietsen in het Westland een warm hart toe dragen, en als ze het durven om in de voetsporen van Karin Zwinkels te treden, om het maar even grappig te zeggen, dan zou ik ze van harte willen uitnodigen om alsnog te reageren naar mij."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland