Archief
WOS

WOS

Dominee Jan Henzen stopt na 12 jaar in Wateringen: 'Ben altijd wel wat onzeker'

Dominee Jan Henzen gaat binnenkort na 12 jaar voorganger te zijn bij de hervormde kerk in Wateringen de gemeente verlaten om in Zeeland te gaan preken. Toch kijkt hij met veel plezier terug op zijn tijd in Wateringen.

Henzen kwam in 2011 in dienst bij de kerkgemeente, maar was ook daarvoor wel actief: "Eind jaren '80 toen ik ook preekbevoegdheid had, kwam ik hier als kandidaat al preken." Hij heeft daarmee dus een goede band met de gemeente. Toch blijft hij het soms spannend vinden om voor de mensen te moeten staan. "Ik ben niet zo'n man van de voorgrond. Ik ben eigenlijk ook altijd wel wat onzeker, dan moet je niet op een preekstoel gaan staan en het hoge woord hebben", aldus de dominee. Ondanks dat voelde hij zich altijd geroepen om te preken en heeft dit vele jaren met plezier gedaan.

In die tijd is er volgens hem behoorlijk wat veranderd, de grootste verandering vond plaatst tijdens de coronajaren. De kerk ging veel digitaliseren, mensen konden via YouTube de diensten terugkijken of vanaf de bank live meekijken. Daardoor kwamen er minder mensen naar de kerk dan voor corona, uiteindelijk missen ze volgens hem zo'n twintig procent van de actieve kerkgangers. Volgens Henzen is dit goed te verklaren: "Deels omdat die mensen ook ouder zijn geworden en wat beperkingen hebben gekregen, maar ook omdat mensen liever met een kop koffie vanaf de bank kijken." Hoewel hij begrijpt dat mensen het liever met een kop koffie vanaf de bank volgen, moedigt hij mensen toch aan om fysiek naar het kerkgebouw te komen: "Het echte gemeente zijn, dat ben je toch onder elkaar, fysiek, in de dienst en daarna met een kop koffie."

Het hele interview met dominee Jan Henzen is hier te bekijken: