Archief
Hans van Buuren

Veilingklok keert terug in nieuw 'Vlietzicht'

Er is toekomst voor de oude veilingklok van Maasland. De klok werd eerder dit jaar gered bij de sloop van de voormalige discotheek Vlietzicht en krijgt een plek in het nieuw te bouwen pand. Dat laat voorzitter Hans van Buuren van de Historische Vereniging Maasland desgevraagd weten aan de WOS.

Vlietzicht is in april dit jaar gesloopt. Van Buuren kwam tijdens de sloop direct in actie om de ruim 90 jaar oude veilingklok daar weg te halen. De klok is bij de sloop wel fors beschadigd en moet dus worden gerestaureerd. "De ontwikkelaar van de locatie Vlietzicht heeft toegezegd de kosten en de restauratie voor zijn verantwoording te nemen. De klok ligt momenteel in de opslag bij de restaurateur. In afwachting van de restauratie", zegt hij. Wanneer de klok daadwerkelijk wordt gerestaureerd, is mede afhankelijk van het vergunningstraject dat momenteel wordt doorlopen voor de locatie.

Tekst gaat verder onder de video:

Oude Veiling

Aan de Oude Veiling stond vanaf het begin van de twintigste eeuw een groente- en fruitveiling. Langs het gebouw lag een doorvaartroute: zo konden de veilingschippers met hun schuit de veiling in varen. Er was een verkoopruimte, een grote exportloods, diverse fustloodsen en een modern kantoorgebouw. In dat pand hing ook een veilingklok.

Nadat besloten werd om de de aanvoer van producten te concentreren en het aantal van dertien veilingen in het Westland terug te brengen, werd de Maaslandse veiling in 1967 opgeheven. De nieuwe functie werd dus een discotheek. De oude kopersbanken bleven staan en ook een veilingklok herinnerde de mensen nog aan de activiteiten die hier voorheen plaatsvonden. De naam werd Vlietzicht, later veranderd in Vlietzight, en de laatste jaren was het een evenementenlocatie onder de naam In Zight. In oktober 2020 sloot In Zight haar deuren definitief.

Voor de klok gebracht. Museum De Schilpen

Nostalgie

De sloop van het pand zorgde eerder dit jaar voor heel wat nostalgische gevoelens. In de jaren '70, '80 en '90 van de vorige eeuw werden hier tal van feesten gehouden. "Heel veel mensen hebben elkaar hier leren kennen en er heeft heel veel bier gevloeid", zei Kees Lensveld, die van 1971 tot 1979 barman was in de discotheek. "Vlietzicht was in het hele Westland bekend", aldus Wim Warbout.

Wat er precies gaat komen op de plek van de oude discotheek, is nog niet duidelijk.