Archief

In 2024 digitaal seintje als je schoolzone inrijdt

Automobilisten in onze regio krijgen in de loop van volgend jaar via hun navigatiesysteem een waarschuwing als ze een schoolzone inrijden. Ook in Midden-Delfland wordt gewerkt aan het doorgeven van de nodige gegevens.

Dat blijkt uit antwoorden van het college van B en W op vragen van de lokale D66-fractie. Raadslid Pieter Scholtes stelde die vragen naar aanleiding van een proef van de Rijksoverheid. Van december 2022 tot juni 2023 experimenteerden Amsterdam, Helmond, Den Bosch, Meijerijstad en Rotterdam met de digitale waarschuwing. De gemeenten brachten de locaties van hun 190 schoolzones in kaart en maakten met de PO-raad (de sectorvereniging voor primair onderwijs) ook een database met alle informatie over de schooltijden en schoolvakanties.

Wanneer automobilisten rond start en einde lesdag in de buurt reden van een schoolzone, kregen zij tijdens de proef een seintje. Van de 3.500 gebruikers die hebben deelgenomen aan de enquêtes in de proef, gaf ruim twee derde aan de waarschuwing waardevol te vinden. En meer dan de helft geeft aan dat ze alerter zijn en dat ze het gedrag hebben aangepast door langzamer te gaan rijden.

Landelijk uitrollen

De proef wordt in de loop van komend jaar landelijk uitgerold. Scholtes was daarom benieuwd of de gemeente bekend was met de proef en de uitkomsten en wat er nodig is om het systeem in Midden-Delfland ingevoerd te krijgen. De gemeente zelf hoeft daar overigens niet zoveel voor te doen, schrijft B en W. "Het aanwijzen van schoolzones waar dat nog niet is gebeurd en het ter beschikking stellen van gegevens over schooltijden, vakanties en vrije dagen. Feitelijk neemt de PO-raad deze taak in 2024 op zich."

De scholen in Midden-Delfland zijn inmiddels geïnformeerd. Het college was overigens al met scholen in gesprek over verkeersproblemen. "Eerder waren wij al samen met het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV Zuid-Holland) met schoolbesturen in overleg om verkeersveiligheid issues rond scholen in Midden-Delfland in kaart te brengen."

De WOS deed begin 2020 onderzoek naar verkeersproblemen rond scholen in de regio. De reportages zie je hier terug: