Archief
112 Maasmedia

112 Maasmedia

Drukte op de weg volgend jaar nog erger: 'Maar groei kan beperkt zijn'

Was het in 2023 al druk op de weg met twintig procent meer files dan in 2022, volgend jaar wordt het waarschijnlijk nóg drukker. Ieder jaar komen er volgens de ANWB 100.000 nieuwe weggebruikers bij, die allemaal een plekje op de weg nodig hebben, maar: "De groei kan stagneren."

Volgens filelezer Arnoud Broekhuis van de ANWB komen er ieder jaar 100.000 auto's bij, omdat Nederlanders langer mobiel blijven en er ook steeds meer weggebruikers bij komen. '?"Er komen nieuwe automobilisten bij, terwijl men ondertussen ook langer kan blijven doorrijden. We zijn op latere leeftijd nog mobiel genoeg om te blijven rijden", zegt hij tegen mediapartner Omroep West.

Eerder werd duidelijk dat het aantal files het afgelopen jaar flink groeide ten opzichte van vorig jaar. Waar in 2022 71.000 files op de snelwegen in Zuid-Holland werden gemeten, zijn er dit jaar tot 15 december alweer ruim 97.000 geteld door Rijkswaterstaat. Een enorme groei, die volgens de ANWB nog wel in stand zal blijven.

'Files kunnen langer worden'

"Als je kijkt naar de langjarige groei, zullen de files wel langer worden en groeien", gaat Broekhuis verder. "Wel kan het op een zeker moment gaan stagneren, doordat thuiswerken normaler wordt", aldus de zegsman van de ANWB.

In de groeicijfers van het afgelopen jaar hadden we volgens Broekhuis nog steeds te maken met de naweeën van corona. De maatregelen werden in maart 2022 helemaal losgelaten, en sindsdien gaan steeds meer mensen weer de weg op. We kunnen immers weer met zijn allen naar het werk.

Dat is een reden dat, wat de files betreft in het komende jaar, de toename beperkter kan zijn. Simpel gezegd is 'het herstel' na corona eruit: iedereen kan en gaat weer de weg op, waardoor het aantal files niet meer zo enorm zal stijgen zoals we het afgelopen jaar hebben gezien.

Wel is het zo dat, wanneer we ons gedrag veranderen, de spits bijvoorbeeld langer kan worden. "We zien bijvoorbeeld dat het overdag drukker is geworden, maar dat zijn dan de mensen die de spits kunnen vermijden. Die trend kan ervoor zorgen dat zo de spitsuren opgerekt worden", besluit Broekhuis.

Blankenburgverbinding

Het positieve nieuws volgens de ANWB: volgend jaar gaan er nieuwe, belangrijke verkeersaders open. Zo opent onder andere de Blankenburgverbinding (de nieuwe A24 tussen Maassluis/Vlaardingen en Rozenburg) in 2024, maar ook de Rijnlandroute bij Katwijk. "Dat zou ervoor moeten zorgen dat er wat minder druk komt te liggen op de snelwegen."