Archief
Het Keringhuis

Het Keringhuis

Rijkswaterstaat: 'Grote kans dat Maeslantkering moet sluiten vanwege hoogwater'

Er is een grote kans dat donderdagavond de Maeslantkering wordt gesloten, dat laat de woordvoerster van Rijkswaterstaat desgevraagd weten aan de WOS. Tijdens storm Pia hoogwater verwacht. "We houden de voorspellingen goed in de gaten."

Donderdag krijgt Nederland te maken met een noordwesterstorm. Die storm heet Pia en heeft vanwege de flinke wind vooral invloed op de kust en het IJsselmeergebied. De wind stuwt het water vanaf de zee op naar de Nederlandse kust, wat hogere waterstanden geeft. Het KNMI heeft code geel afgekondigd tot vrijdag 04.00 uur vanwege de windstoten. Langs de kust worden windstoten van 90 kilometer per uur verwacht.

De Maeslantkering sluit bij een waterstand van 3 meter boven NAP bij Rotterdam. De voorspellingen zijn dat die waterstand na 22.00 uur gehaald zal worden. "We weten pas kort van te voren of de kering gesloten zal worden, maar de kans is groot dat de kering zal gaan sluiten." Er staat een team klaar voor het geval de kering zal gaan sluiten. De kering kan automatisch sluiten als dat nodig is, maar het team is aanwezig om ervoor te zorgen dat alles zeker weten goed gaat.

Het kan een bijzondere gebeurtenis worden als de kering sluit. Hij sloot namelijk pas twee keer eerder voor een storm. Dat gebeurde in 2007 en 2018, al was dat laatste een verificatiesluiting. Die vindt plaats als er al langere tijd geen stormsluiting is geweest.

Maassluis

Ook in Maassluis worden maatregelen genomen. Zo worden er zandzakken geplaatst bij 't Hoofd en het bedrijventerrein aan de Govert van Wijnkade. De gemeente sluit de loswal met een slagboom af om te voorkomen dat voertuigen op de loswal aan de Burgemeester de Jonghkade worden geparkeerd. De loswal verlaten is nog wel mogelijk door de slagboom zelf te openen (en daarna weer te sluiten). De politie waarschuwt eigenaren van voertuigen die geparkeerd staan. Voertuigen die blijven staan, worden versleept naar de parkeerplaats van de camperplaats aan de Burgemeester van Lelykade.