Archief
SV Den Hoorn

SV Den Hoorn

Vader slaat in op beveiliger die op de grond ligt, OM eist vier jaar cel

"Papa, papa, een man heeft mij geslagen." Na dit telefoontje draait een man volledig door. Vol gas rijdt hij naar het sportpark van SV Den Hoorn. Daar aangekomen valt hij direct een beveiliger aan. Het Openbaar Ministerie eist vier jaar cel tegen de vader.

"Dat is de eerste keer dat ik mijn zoon zo heb horen huilen. Daardoor schoot ik hoog in mijn emotie", zegt de 32-jarige Vlaardinger woensdag in de rechtbank. Hij deed die avond snel zijn broek en vest aan, stapte in zijn auto en scheurde naar de voetbalvereniging. "Ik ging daar direct heen, want ik wilde mijn zoontje beschermen en weten wat er was gebeurd."
In zijn zak zat een boksbeugel. "Die boksbeugel zat toevallig in mijn zak. Die heb ik niet bewust meegenomen."

Toen raakte ik mezelf kwijt. In een waas ben ik hem gaan slaan.

Verdachte (32)

De verdachte stapte op het sportpark opgewonden uit zijn auto en laat de motor draaien. Hij rent naar de ingang van de voetbalclub en schreeuwt: "Waar is die gek?", doelend op de man die zijn zoontje zou hebben geslagen. "Ik heb toen nog mensen aangesproken of zij wisten wie mijn zoontje had aangeraakt, maar niemand wist het", zegt de man in de rechtbank.

De vader kwam vervolgens aan bij het toegangshek waar de beveiliger staat en vraagt of die zijn zoontje heeft aangeraakt. De beveiliger ontkent dat. Ondanks de ontkenning gaat het vrijwel direct toch mis, als het zoontje wijst naar de 65-jarige beveiliger en zegt: "Dit is hem."
"Toen raakte ik mezelf kwijt. In een waas ben ik hem gaan slaan." De vader sloeg met een boksbeugel in op de beveiliger.

Weerloos

In de rechtszaal worden camerabeelden van het incident getoond. Daarop is te zien dat de verdachte met een boksbeugel inslaat op de beveiliger. De beveiliger valt bewusteloos op de grond en krijgt dan een trap tegen zijn hoofd van het 12-jarige zoontje van de verdachte. Daarnaast slaat de verdachte nog zeven keer met een boksbeugel in op het gezicht van de beveiliger, die weerloos op de grond ligt.

"Ik was in eerste instantie niet uit op een confrontatie, maar ik wilde gewoon weten wie mijn zoontje had aangeraakt", zegt de verdachte. De rechter vraagt zich af: "Als ik zo de beelden zie, dan lijkt het niet alsof u in gesprek wilde gaan. Maar als u een gesprek wil, waarom kiest u er dan voor om direct op hem in te slaan?"
"Hij had tegen mij gelogen. Hij zei dat hij mijn zoontje niet had aangeraakt, maar m'n zoontje zei van wel. Ik schoot toen hoog in mijn emotie en toen ben ik in een waas op hem in gaan slaan. Achteraf heb ik daar veel spijt van", zegt de verdachte.

Een omstander die probeerde in te grijpen, werd door de verdachte weggeduwd en kreeg een klap. De verdachte bekent hem te hebben geduwd, maar ontkent een klap te hebben gegeven. Na het aftuigen van de beveiliger laat de verdachte het slachtoffer achter en laat hij het verlenen van hulp en bellen naar alarmnummer 112 over aan andere mensen. "Dat hij hem zo heeft achtergelaten, neem ik hem heel erg kwalijk", zegt de officier van justitie daarover.

Als ik de tijd terug kon draaien, had ik het 100 procent anders gedaan

Verdachte

Beveiliger

Volgens de politie is er op de beelden voorafgaand aan het incident te zien dat de beveiliger het 12-jarige zoontje helpt het terrein te verlaten. "Het jongetje had geen toegangsbewijs, maar hield zich daar wel op. Toen heeft de beveiliger hem bij zijn arm gepakt om hem van het terrein te begeleiden", zegt de officier van justitie. Het jongetje ging vervolgens huilen en belde zijn vader dat hij was geslagen.

Ondanks de bekennende verklaringen van de verdachte, kunnen de rechters het niet bevatten. "Waarom bent u er gelijk naartoe gerend en gaan inslaan op die beveiliger? Waarom heeft u niet eerst uw zoontje apart genomen en het gesprek met hem aangegaan over wat er was gebeurd?"
De verdachte zegt daarop dat hij bang was dat degene die zijn zoontje zou hebben geslagen dan weg zou gaan. "Ik zat zo hoog in mijn emotie, ik zag zwart. Als ik de tijd terug kon draaien, dan had ik het 100 procent anders gedaan. Ik heb er ook echt spijt van en ik wil ook mijn excuses aanbieden aan het slachtoffer."

Met een boksbeugel inslaan op het hoofd is poging tot doodslag.

Officier van justitie

Eis

Voor de officier van justitie is het duidelijk: "Met een boksbeugel inslaan op het hoofd van iemand die weerloos op de grond ligt, is poging tot doodslag." Daarbij verwijst hij naar uitspraken in vergelijkbare zaken waarbij ook sprake was van 'poging tot doodslag'. De advocaat van de verdachte is het daar niet mee eens en zegt dat het slaan met een boksbeugel geen poging tot doodslag is. Volgens hem is er sprake van 'poging tot zware mishandeling'.

Het slachtoffer zelf wilde woensdag bij de rechtszaak niet aanwezig zijn. "Hij vindt het te spannend om weer de verdachte te zien", zegt zijn advocaat daarover. Het slachtoffer vraagt een schadevergoeding van ruim 8.200 euro voor onder meer het opgelopen letsel.

Het OM vindt 'poging tot doodslag' bewezen en eist een gevangenisstraf van 4 jaar. Ook vraagt hij de 8.200 euro aan schadevergoeding toe te wijzen aan het slachtoffer, te betalen door de verdachte.

De rechtbank doet op woensdag 3 januari uitspraak in deze zaak.