Archief

Ontslag en taakstraf voor agent die Maaslandse vrouw stalkt na vreemdgaan

Door de man met wie je bent vreemdgegaan opgezocht worden op je vakantieadres, tientallen appjes krijgen met de vraag of je seks hebt gehad en achtervolgd worden: het overkwam een vrouw uit Maasland. De verdachte, een politieman, stond woensdag voor de rechter.

De stalking duurde van april tot begin juli dit jaar. De 38-jarige verdachte was op dat moment werkzaam als wijkagent in de regio Rotterdam en heeft een relatie en kinderen. Toch besluit hij vreemd te gaan met een vrouw die zelf ook al een partner en kinderen heeft. In april vertelt de vrouw dat zij verder wilde met de verdachte, maar later kwam de vrouw daarop terug en vertelde dat de relatie tussen haar en de verdachte beëindigd moet worden. "Ik ben toen na gaan denken en kreeg paniek", vertelt de verdachte tegen de rechtbank.

De verdachte zocht via de telefoon tientallen keren contact met de vrouw. "Het was voor mij toen nog niet echt duidelijk of de relatie over was", zegt hij. Op sommige berichten gaf de vrouw kort antwoord, maar dat was niet de reactie die de verdachte hoopte te krijgen. "Dan voel je eigenlijk aankomen dat het klaar is." Toch besluit hij de vrouw te stalken. De vrouw doet aangifte, waarna er stopgesprekken met hem worden gevoerd en hij wordt opgepakt.

Ik wist dat ik door deze aangifte ontslagen zou worden.

Verdachte (38)

Ontslagen

Na een aantal dagen vastgezeten te hebben, komt de verdachte op vrije voeten, onder voorwaarde dat hij de vrouw met rust laat. Toch besluit hij haar opnieuw niet met rust te laten. Hij zoekt de vrouw op, die op dat moment met haar kinderen in een vakantiehuisje bij de Efteling zat. Daar aangekomen vroeg hij bij de receptie in welk huisje de vrouw verbleef. "Ik wilde haar niet echt opzoeken, maar naar haar kijken om te zien of ze zwanger was."

Er worden in totaal drie stopgesprekken met de man gevoerd. Het zijn gesprekken zonder resultaat, want op verschillende momenten bleef hij haar lastig vallen. Zo liep hij haar achterna op straat en heeft hij berichten gestuurd dat hij wist welke jurk zij dat weekend droeg. Ook heeft hij contact gezocht met de partner van de vrouw en een vriendin van haar. "Ik wilde mijn eerlijke kant van het verhaal ook aan hen vertellen."

Daarnaast benadert hij de vrouw opnieuw met de vraag of zij haar aangifte wil intrekken, zodat hij zijn baan bij de politie kan behouden. "Ik heb mensen er binnen de politie voor minder uit zien gaan, dus ik wist dat ik door die aangifte ontslagen zou worden." Daar bleek de verdachte gelijk in te hebben. Hij werd namelijk na 18 jaar bij de politie gewerkt te hebben op staande voet ontslagen. Inmiddels heeft hij een nieuwe baan gevonden buiten de politieorganisatie.

Het nummer 'Love is A Battlefield', dat is waar ik in deze zaak steeds aan denk

Officier van Justitie

'Love is A Battlefield'

"Het nummer 'Love is A Battlefield', is waar ik in deze zaak steeds aan denk", zegt de officier van justitie. De verdachte werd nadat hij doorging met stalken opnieuw opgepakt en heeft toen twee weken vastgezeten. Nadat hij in juli werd vrijgelaten, is hij gestopt met stalken. "Het heeft vrij lang geduurd voordat het kwartje is gevallen dat de relatie voorbij is."

De officier van justitie eist een taakstraf van 180 uur. Daarnaast een maand voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van een jaar, met als voorwaarde een locatie- en contactverbod met het slachtoffer.

De rechter legt een mildere straf op. "Daarin weeg ik mee dat u uw baan bent kwijtgeraakt", zegt de rechter. Hij besluit tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken met een proeftijd van een jaar. De voorwaarde dat hij zich houdt aan het locatie- en contactverbod met het slachtoffer blijft staan.

De verdachte kan zich vinden in een taakstraf. "Ik baal van mijn gedrag, ik had beter moeten weten als politieambtenaar."