Archief
WOS

WOS

De toekomst van praktijkleren staat in Naaldwijk

De All Climate Greenhouse in het World Horti Center in Naaldwijk is een onderzoekskas en leslokaal. Het unieke is dat hier elk buitenklimaat ter wereld nagebootst kan worden.

De All Climate Greenhouse heeft het Fieldlab-keurmerk. In Fieldlabs delen deelnemers kennis en bundelen ze krachten op het snijvlak van onderwijs en bedrijfsleven. De All Climate Greenhouse bestaat uit twee kassen: een grote kas als buitenschil met daarin een wat kleinere kas met twee afdelingen. Sjoerd Nieboer (docent MBO Westland): "Dat betekent dat wij alle klimaten kunnen simuleren. In de buitenste schil kunnen we een willekeurig klimaat nabootsen. In de binnenste kas kunnen we hierop vervolgens een teeltstrategie ontwikkelen."

Technisch hoogstandje

De All Climate Greenhouse is een technologisch hoogstandje dat voortkomt uit de samenwerking van diverse glastuinbouwbedrijven. Zo maken technische hoogstandjes het mogelijk licht en temperatuur van het binnen- en buitenklimaat te sturen. Klimaatcomputers, koelsystemen, schermtypen en diverse vormen van assimilatiebelichting maken het mogelijk de situatie in een kas in een ander klimaat te imiteren. Nieboer. "Samen met bedrijven zetten wij proeven op en creëren we een leeromgeving waarbij studenten gebruik kunnen maken van state of the art technologie. Dat kun je, als onderwijs, niet zelf. Het is een unicum wat hier gebeurt."

Samenwerking scholen

De klimaatkas in het World Horti Center staat symbool voor een succesvolle samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven. De studenten van Lentiz mbo Westland verrichten onderzoek naar de productie van gewassen in verschillende klimaatomstandigheden. Eerder beperkten studenten zich tot lezen en luisteren, deze nieuwe werkwijze betrekt alle zintuigen. De studenten gaan naar de klimaatkas, analyseren het gewas en bepalen mogelijke maatregelen. Ze zien, voelen, ruiken en proeven de gewassen. Dat ze als groep verantwoordelijk zijn voor het resultaat, dwingt tot samenwerking. Nieboer: "Afgelopen periode hebben we de sleutel aan de studenten gegeven: ‘U bent de teler, u mag het regelen.’"

Dave van der Meer was een van de studenten: "Ik had eigenlijk vóór mijn opleiding nog nooit gehoord van de All Climate Greenhouse. Ik vind het heel bijzonder dat het kan. Wij hebben één keer in de week les in onderzoekend leren. In de kas krijgen we vervolgens de praktische lessen. De producten die we oogsten gaan naar BoerenGoed."