Archief
Arend van der Salm

Ook regio profiteert van nieuwe waterzuivering

Het Hoogheemraadschap van Delfland meldt dat inwoners en bedrijven uit Midden-Delfland, Westland en Maassluis kunnen rekenen op een nieuwe waterzuivering van afvalwater. De oude in Vlaardingen was aan vervanging toe en daarom komt er een nieuwe.

Maandag tekenden hoogheemraad Robert Tieman en wethouder Koen Kegel van gemeente Vlaardingen een overeenkomst dat de nieuwe zuivering weer in Vlaardingen mag komen. De nieuwe zuivering komt op bedrijventerrein Vergulde Hand West. Hiervoor moest de grond eerst wel worden gekocht van een projectontwikkelaar, de grond is vervolgens verdeeld tussen het hoogheemraadschap en de gemeente Vlaardingen.

Volgens Tieman is dit een vrij uniek project: "Het komt niet vaak voor dat er zo’n moderne nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie wordt gebouwd in Nederland. Het is een groot project en een uitgelezen mogelijkheid om in 2030 echt een toekomstbestendige en duurzame zuivering in Vlaardingen te hebben. Een installatie die weer zo'n dertig tot veertig jaar het afvalwater van alle inwoners en bedrijven in Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Maasland en De Lier goed kan zuiveren."

De nieuwe installatie is een stuk schoner dan de oude: "De nieuwe zuivering wordt zo ontworpen dat er zo min mogelijk grondstoffen en energie worden gebruikt. Wat overblijft en vrijkomt tijdens het zuiveringsproces, wordt zoveel mogelijk hergebruikt", aldus het hoogheemraadschap. Daarnaast onderzoekt Delfland nog of het warmte kan delen met bedrijven en woningen uit de buurt.