Archief
WOS

WOS

Kinderen krijgen les over vuurwerk: 'Stukje bewustwording meegeven'

"We proberen ze bewust te maken over hoe ze de jaarwisseling veilig kunnen vieren", zegt Miranda van Kortenhof van vuurwerkwinkel Van Kortenhof in Maassluis. Daar volgen leerlingen van basisscholen in Maasland en Maassluis deze week een vuurwerkles.

De les zorgt voor veel enthousiasme en vragen onder de leerlingen. Ze krijgen onder meer uitleg over de gevaren en regels voor deze jaarwisseling. Om daar extra uitleg over te geven, is ook een wijkagent aanwezig om te vertellen over de vuurwerkregels. Met video's wordt uitleg gegeven hoe belangrijk een vuurwerkbril is en wat de gevaren zijn van illegaal vuurwerk.

"Ik denk dat het belangrijk is dat kinderen weten dat vuurwerk gevaarlijk kan zijn en dat ze het op een veilige manier kunnen afsteken", zegt juf Manon van basisschool De Groene Hoek over de vuurwerkles. De kinderen kregen onverwachts tijdens een toets te horen dat zij naar de vuurwerkles mochten. "Dan is het altijd leuk als je wat anders kan doen en vuurwerk is natuurlijk erg interessant."

Basisscholen

De Maassluise vuurwerkwinkel heeft alle groepen-8 van basisscholen in Maasland en Maassluis uitgenodigd. Voor de leerlingen is het een leuk uitstapje, waar ze ook nog van leren. "Die kinderen vinden dat prachtig, je ziet dat het heel erg leeft. Ze weten er ook al best wel veel van, maar het kan nooit kwaad om alles weer bij ze onder de aandacht te brengen", vertelt Van Kortenhof.

Haar zus Nicole doet ondertussen een vragenronde met kinderen, waar de meest uiteenlopende verhalen worden verteld: "De vuurwerkpot van mijn vader viel om, toen schoot het bij ons naar binnen". Een ander kind vroeg zich af of er ook illegaal vuurwerk werd verkocht in de vuurwerkwinkel. De kinderen mochten ook een kijkje nemen in de vuurwerkbunkers, waar het vuurwerk wordt opgeslagen. Hier kregen zij uitleg over de regels en waarom het vuurwerk speciaal in een bunker opgeslagen wordt.

Bekijk hier de interviews en andere beelden bij de vuurwerkles:

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis