Archief
Albert Tieken

Albert Tieken

Vluchtelingendiner: 'Zij leren van onze cultuur, maar wij kunnen ook van hun cultuur leren'

Vluchtelingen uit verschillende landen in het Midden-Oosten kookten zaterdag een diner voor de inwoners van Wateringen. Dat gebeurde in de Ark tijdens Samen Eten, een multiculturele maaltijd waarbij Westlanders in gesprek kunnen gaan met vluchtelingen die hier wonen.

De avond is een initiatief van de Raad van Kerken Naaldwijk, Vluchtelingenwerk, Stichting Careyn en Vitis Welzijn en is bedoeld om elkaar te ontmoeten. Zij organiseren wel vaker dit soort activiteiten voor vluchtelingen, maar dit diner was voor het eerst. Tijdens de avond kookte een groep gevluchte vrouwen uit onder andere Syrië, Iran en Irak. Vrijwilliger Mieke van de Leemput werkt vaker met deze groep en denkt dat een maaltijd organiseren wel vaker kan. "Na een cursus over gezond eten en gezond leven hebben ze een keer bij mij thuis een gezonde lunch op tafel gezet en die was zó lekker. Dus ik ga er helemaal vanuit dat dit goed komt."

Dit soort initiatieven zijn volgens haar erg belangrijk: "Zij leren van onze cultuur (...), maar op deze manier kunnen wij ook een beetje van hun cultuur leren." Want in de tijd dat zij met deze vluchtelingen werkte, heeft zij al heel veel geleerd. "Ze zeggen vaak dankjewel tegen mij, omdat ik hen help. Maar echt waar, ik word hier ook zelf een rijker persoon van."