Archief
Jan Zuidema

Jan Zuidema

Regio heeft meer dan 300 miljoen nodig voor klimaatinvesteringen

Westland heeft 211 miljoen euro nodig om in 2050 aangepast te zijn aan het veranderende klimaat. Voor Midden-Delfland is dat 38 miljoen en voor Maassluis 56 miljoen euro.

Dit blijkt uit een rapport dat het onderzoeksbureau Nelen & Schuurmans heeft gemaakt in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Doel ervan was om in kaart te brengen wat er nodig is om het stedelijk gebied in de provincieklimaatbestendig te maken.

De onderzoekers hebben berekend dat alle Zuid-Hollandse gemeenten daarvoor in totaal ruim 12 miljard euro aan investeringen nodig hebben. Daarvan is 54 procent (6,7 miljard) bestemd voor maatregelen tegen wateroverlast, 37 procent (4,6 miljard) tegen hitte en 9 procent (1,9 miljard) tegen droogte. Volgens de onderzoekers is 184 van de 211 miljoen euro bestemd voor maatregelen op particuliere grond. In Midden-Delfland is dat 26 van de 38 miljoen en voor Maassluis 42 van de 56 miljoen.

Als alle maatregelen worden doorgevoerd, dan houdt het voor de gemeenten nog niet op. Als de klimaataanpassingen klaar zijn, zullen die ook onderhouden moeten worden. Berekend is dat dit voor Westland uitkomt op een jaarlijkse kostenpost van 8 miljoen euro. Midden-Delfland heeft daar 1,3 miljoen per jaar voor nodig en Maassluis 2 miljoen euro. Alle Zuid-Hollandse gemeenten samen moeten daar 313 miljoen euro voor op tafel leggen.

De onderzoekers adviseren de gemeenten de eisen voor klimaatbestendigheid per wijk aan te passen en expliciet te maken. "Niet elk wijktype hoeft bijvoorbeeld hetzelfde percentage schaduw te hebben of overal berging op particulier terrein te hebben", zo is in het rapport te lezen. Daarmee kunnen onnodige investeringen worden voorkomen. Verder wordt aangeraden per gemeente de investeringen voor klimaatadaptatie tot 2050 te bepalen. Dan kunnen gemeenten rekening houden met een toename in kosten en daar de budgetten voor riolering, groen en wegen tijdig op aanpassen.