Archief
WOS

Noordermeer nieuwe burgemeester: 'Ambt heeft mij hele loopbaan gefascineerd'

Midden-Delfland heeft een nieuwe burgemeester. Maandagavond is Fenna Noordermeer officieel geïnstalleerd. Zij is de komende zes jaar de 'eerste burger' van de gemeente.

De nieuwe burgemeester is opgegroeid op het platteland in Noord-Holland en in de jaren tachtig met haar man verhuisd naar De Lier, in buurgemeente Westland. Daar kregen zij vier kinderen. Inmiddels hebben de twee een huis gekocht in de gemeente Midden-Delfland, onthulde Noordermeer tijdens haar installatierede.

Noordermeer heeft geen ervaring als politicus, maar volgde een zogenoemd zij-instromerstraject. Daarin mocht ze meekijken in andere gemeenten, waaronder Den Haag, Pijnacker-Nootdorp en Westland. "Het ambt heeft me tijdens mijn hele loopbaan gefascineerd."

Sporten in Den Hoorn

Als inwoonster van De Lier was Noordermeer in haar vrije tijd vaak te vinden in het Midden-Delflandgebied. "Elk weekend zijn mijn man en ik te vinden in de sportschool in Den Hoorn."

"Ik vind het echt een bijzondere gemeente", vervolgde Noordermeer, die onder meer verwees naar de status van Bijzonder Provinciaal Landschap. "Het zijn nog meer de mensen die Midden-Delfland als gemeente karakteriseren. De gastvrijheid. Anders dan in een grote stad word je hier nog begroet. De ondernemers, sommigen al generaties lang als belangrijke motor van de samenleving. Het is een hechte gemeenschap die voor elkaar opkomt en elkaar wil beschermen. Ik zie het als een belangrijke taak om mij in te zetten voor een nog veiligere, leefbaardere en plezierigere samenleving."

Asielopvang

De nieuwe burgemeester kon niet om de actuele politieke situatie heen. Nadat een meerderheid van de gemeenteraad had ingestemd met de komst van een asielzoekerscentrum (azc) in de Harnaschpolder in Den Hoorn, stapte de VVD uit de coalitie. "Het is een lastige periode geweest. Ik denk dat we hier niet zomaar overheen moeten stappen met de blik vooruit en met hoop van zegen. Het mag ons niet uit elkaar drijven."

In aanloop naar het besluit over het azc kregen politici te maken met intimidatie en bedreigingen, zo maakte Ed Roeling (Mijn Partij) eerder bekend. Ook daarover sprak Noordermeer zich uit. "Je mag verschillen van mening, maar voor intimidatie en bedreiging is in deze gemeente en onder mijn burgemeesterschap geen plaats."