Archief

'Het regent pesticiden uit kassen'

Kassen zijn geen gesloten ruimtes waar pesticiden gebruikt kunnen worden, die in open teelten verboden zijn. Er komen wel degelijk giftige stoffen in het milieu. In Nederland zijn in één regenwatermonster 35 verschillende pesticiden aangetroffen.

Dat stellen Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland en PAN Nederland na een onderzoek, dat ook in België, Spanje en Duitsland is uitgevoerd. PAN (Pesticide Action Network) is een organisatie die strijdt voor het uitbannen van schadelijke bestrijdingsmiddelen in de landbouw en daarbuiten. In april en juni zijn bij diverse kassengebieden oppervlakte- en regenwatermonsters verzameld. Ook in het Westland zijn tweemaal monsters genomen. In alle vier landen werd een hoog aantal pesticiden aangetroffen. In Spanje zaten in een oppervlaktewatermonster 23 schadelijke middelen, maar Nederlands had het (regenwater)monster met het hoogste aantal.

De resultaten zijn gebundeld in het rapport It rains pesticides from greenhouses!. In Nederland werden 42 pesticiden gedetecteerd, waaronder verschillende verboden stoffen. In regenwatermonsters werden er in de eerste ronde 10 en in de tweede 35 pesticiden aangetroffen, terwijl er 15 (ronde 1) en 19 (ronde 2) werden gevonden in oppervlaktewatermonsters. Hoewel de concentraties van de afzonderlijke pesticiden de nationale of Europese normen niet overschrijden, is hun gecombineerde aanwezigheid reden voor alarm. De aard van deze middelen en hun concentraties vormen risico's voor ecosystemen, biodiversiteit en de menselijke gezondheid, aldus de organisaties.

Toch blijven nationale en Europese autoriteiten ervan uitgaan dat kassen gesloten ruimten zijn die voorkomen dat pesticiden in het milieu terechtkomen. Tegelijkertijd groeit het aantal overdekte teeltsystemen. "We ontdekken keer op keer dat kassen geen gesloten systemen zijn. Een verbod op welk pesticide dan ook moet nu betekenen dat het ook in kassen wordt verboden", zegt Margriet Mantingh, voorzitter van PAN-NL. De EU wordt opgeroepen voor kassen geen uitzondering meer te maken als een pesticide is/wordt verboden.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland