Archief
WOS/Bart van der Helm

Hertenkampen mogen toch blijven: 'Dit is zo belangrijk voor Maasland'

Hertenkampen in Nederland mogen toch blijven bestaan. Dat heeft demissionair minister Adema deze week besloten. In Maasland zijn ze er maar wat blij mee: "Iedereen hier is opgegroeid met het hertenkamp"

Het kabinet kwam eerder dit jaar met een zogenoemde 'positieflijst'. Hierop staan dieren die mensen mogen houden. Herten stonden niet op die lijst en dat leidde tot veel ophef. Dat zou tot gevolg hebben dat het vanaf januari 2024 verboden zou zijn om te fokken met herten. Hierdoor zouden hertenkampen langzaam maar zeker ophouden te bestaan. Inmiddels heeft Adema toch besloten herten op de lijst een uitzonderingspositie te geven.

Belangrijk

Frans Rasens van het hertenkamp in Maasland is erg blij met deze uitzondering. Het kamp hier bestaat al sinds 1961. "Iedereen hier is opgegroeid met het hertenkamp, dit is zo belangrijk voor Maasland." Volgens hem wordt het hertenkamp dagelijks druk bezocht door ouders met kinderen: "Ik kwam hier vanochtend om 08.00 uur aan en toen stonden er al mensen voor het hek, sinds 07.45 uur." Hij is daarom opgelucht dat hij door kan met zijn hobby. "Ik heb er wel over nagedacht om er een kleine dierentuin van te maken, maar daar zitten toch weer extra regels aan die het allemaal lastiger maken", aldus Rasens.

Wel baalt hij van zijn wallaby's. Deze dieren krijgen geen uitzondering en moeten daarom zoals het er nu naar uitziet weg. Voor deze dieren geldt dat ze gehouden mogen worden totdat het laatste dier overlijdt. Er mag dus niet meer mee gefokt worden.

De WOS ging begin dit jaar langs op het hertenkamp in Maasland: