Archief
WOS

WOS

RockArt: 'We kunnen niet meer groeien. Dat is uiteindelijk gewoon een drama'

Er is volgens Jaap Schut (RockArt) meer dan 'die klote klompen, een pokkemolen of een schilderij in Amsterdam'. "Waarom in ieder dorp een historisch museum dat niet werkt. Ook dat moet je behouden, maar er is meer."

Museum RockArt in Hoek van Holland is zo'n beetje uitgegroeid tot het nationaal popmuseum. Het museum heeft verzamelingen van de Nederlandse popmuziekgeschiedenis vanaf de jaren '50 tot heden. Van Armand tot ZZ en De Maskers, van indorock tot nederpop en van jazz tot rock 'n roll. Voorwerpen worden tentoongesteld in de vorm van popmemorabilia, beeld, geluid en geschreven info. Uiteraard komt ook de geschiedenis van de zeezenders uitgebreid aan bod. Museumdirecteur Jaap Schut heeft maar één probleem: "Waar laat ik de verzameling? We groeien totaal uit ons jasje."

Verhuizing

Op de Zekkenstraat in Hoek van Holland staat een indrukwekkende verzameling van alles wat met popmuziek te maken heeft. Een museum dat letterlijk uit zijn voegen groeit. "Bezoekers komen van heinde en verre om op een industrieterrein RockArt te bezoeken. Die komen dus doelbewust. Wat wil je nog meer?" Nou, een goede locatie is wat Schut wil. "Het museum verdient een betere plek. Het is ons cultureel erfgoed! Het is niet van mij maar van ons. Laten we daarop trots en dankbaar zijn."

Voor een verhuizing is het museum afhankelijk van anderen. Het CDA in Zuid-Holland is blij dat gedeputeerde Meindert Stolk voor wat betreft de popcultuur heeft toegezegd te willen nagaan hoe meer aandacht kan worden geschonken aan de rijke pophistorie van de provincie. "De Zuid-Hollandse popcultuur is zelfs opgenomen in de Canon van Nederland (Beatstad Den Haag en Kralingse Bos Festival). Het CDA heeft gesuggereerd om contact te leggen met museum RockArt in Hoek van Holland, waaraan al veel Zuid-Hollandse artiesten meewerken."

Sceptisch

In Hoek van Holland is maar 1 procent van de verzameling te zien. De overige objecten zijn opgeslagen in verschillende depots. En dat is precies waar de schoen knelt. "We kunnen niet meer groeien. Dat is uiteindelijk gewoon een drama. Want iedere dag is er wel een aanleiding waar we iets mee kunnen. Dat geeft ons nu beperkingen en dat is jammer." Het is volgens Schut een cultureel podium dat een beter lot verdient. "Het komt uiteindelijk wel een keer goed. De verhalen zijn zo mooi. Dat horen we ook van de muzikanten die RockArt bezoeken en hun verhalen delen."

Schut is sceptisch over de echte wil om voor een nieuw onderkomen te zorgen: "Natuurlijk zijn ze geweest: provincie en gemeenten. Veel blabla, en dan hoor je niks meer. Dan denk ik: als je het niet wilt, waarom beroof je mij dan van mijn tijd. Popmuziek en politiek vormen geen gelukkig huwelijk."