Archief
Facebook Gemeente Rotterdam

Weer vuurwerkshow in de Hoek tijdens jaarwisseling

Er wordt tijdens de komende jaarwisseling weer een grote vuurwerkshow gehouden in Hoek van Holland. Dat meldt het college van B en W in Rotterdam.

De vuurwerkshow maakt onderdeel uit van het Nationale Vuurwerk. Dat omvat ook shows bij de Erasmusbrug (live uitgezonden op tv) en in Nesselande. De afgelopen drie jaar was er geen vuurwerkshow: in 2020/21 en 2021/22 vanwege de coronamaatregelen. Vorig jaar ging het niet door vanwege de harde wind.

Geen metro's

Het vuurwerk is te bekijken op de boulevard in Hoek van Holland. Tijdens de laatste editie van de vuurwerkshow in de kustplaats, tijdens de jaarwisseling 2019/20, waren er ongeveer 5.000 bezoekers, meldt Rotterdam. Het betrof met name inwoners van het dorp en mensen uit omliggende dorpen.

Ook dit jaar zal de show in Hoek van Holland voornamelijk gericht zijn op lokaal publiek. Er rijden namelijk geen metro's naar het strand. Dit heeft te maken met een personeelstekort bij de RET.

Harde wind

Vorig jaar werd de vuurwerkshow dus afgelast vanwege de harde wind. Er is voor de komende jaarwisseling gezocht naar alternatieven bij harde wind, maar die zijn niet realiseerbaar. "Bij harde wind wordt het besluit om af te lasten zo laat mogelijk van tevoren genomen om de kans op het doorgaan van de vuurwerkshow open te houden", aldus B en W. "Wordt uiteindelijk door de DCMR geconstateerd dat de windsnelheden toch te hoog blijven, dan resteert er weinig tijd meer om iets anders te organiseren. Harde wind is bovendien niet alleen een spelbreker voor een vuurwerkshow, maar ook voor bijvoorbeeld een lichtspektakel met drones."

Vuurwerkverbod

In tegenstelling tot Westland, Maassluis en Midden-Delfland geldt er in de gehele gemeente Rotterdam een vuurwerkverbod. Dat betekent dus ook dat particulieren in Hoek van Holland geen vuurwerk mogen afsteken. "Er staan meerdere concrete acties gepland, waarbij handhaving in samenwerking met politie controleert op het afsteekverbod vuurwerk."

Cafés die een feestje willen houden, mogen tijdens de jaarwisseling tot 07.00 uur op 1 januari open blijven. Ook is er een verruiming van de geluidsnormen.