Archief
WOS

Last onder dwangsom na vondst van drugs in opslagbox

Niet alleen de huurder, maar ook de verhuurder van een opslagbox in de Koopmanstraat in Naaldwijk heeft een last onder dwangsom opgelegd gekregen. Afgelopen zomer werd in de box een grote handelshoeveelheid softdrugs gevonden.

Ook bleken daar voorbereidingen te worden getroffen voor de productie van harddrugs (xtc-pillen en speed). Bij een volgende overtreding krijgt de huurder een boete van 10.000 euro en de verhuurder een boete van 5.000 euro.

Hoewel de huurder van de opslagbox de feitelijke overtreder was, acht burgemeester Arends ook de verhuurder verantwoordelijk. Hij is verplicht geregeld controles uit te voeren om het risico dat de box wordt gebruikt voor criminele doeleinden zo klein mogelijk te maken. Als verhuurder is hij verantwoordelijk voor wat in de verhuurde opslagboxen plaatsvindt. De last van de verhuurder geldt voor alle boxen van het bedrijf.

Een last onder dwangsom is bedoeld om herhaling van de overtreding te voorkomen. Het opleggen ervan staat los van strafrechtelijke vervolging. Het is op grond van de Opiumwet verboden om soft- en harddrugs te produceren en te verhandelen. De aanwezigheid van grote hoeveelheden verdovende middelen levert een direct gevaar op voor de omgeving, omdat hiermee criminele activiteiten worden aangetrokken. Bovendien heeft de verkoop van drugs negatieve gevolgen voor de volksgezondheid.

Voor zowel verhuurder als huurder geldt een maximumboete van 20.000 euro. Als de maximale dwangsom is betaald, kan de burgemeester bij herhaling van de overtreding een nieuwe, hogere dwangsom opleggen.