Archief
WOS

'Ik vroeg mezelf af of ik nog wel die knokker van vroeger was'

De Hoekse Duncan Jansen reist voor zijn documentaire We were Warriors de hele wereld over op zoek naar de ‘knokker in zichzelf’. Dit doet hij door verschillende traditionele vechtsporten in allerlei landen te beoefenen.

Nadat Jansen stopte met rugbyen, miste hij na een tijdje die ‘knokker’ in zichzelf. Hij had naar eigen zeggen een heel goed leven en alles op orde en toch knaagde er iets. “Ik begon mezelf af te vragen of ik nog wel die knokker was van vroeger”, zegt hij in de WOS-talkshow Aan Tafel. Maar een knokker is volgens hem niet per se een vechter. “Het knokken gaat absoluut niet over vechten, daar wordt helaas te veel van gedaan op de wereld, maar om iemand die een doel wil bereiken.”

Toch gaat hij voor zijn serie op zoek naar bijzondere traditionele vechtsporten, zoals worstelen in Senegal of een soort rugby op paarden in Kirgizië. In de eerste aflevering gaat hij naar Cuba om te leren boksen. “Daar was de vraag, hoe het kan dat Amerika en China miljoenen in de bokssport stoppen, maar de Cubanen gaan met het goud naar huis”, aldus Jansen. Tijdens zijn reis wordt hij getraind door professioneel bokser Isnoeldis Fuentes, die hem leert dat het ritme en de mindset van de Cubanen heel anders is dan in andere landen.

De hele serie is te zien op zijn Youtubekanaal.

Het hele gesprek met Duncan Jansen zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.