Archief
PR

Van Vollenhovenprijs voor tot vakantiewoning omgebouwde bunker

Slapen in een oude Duitse telefoonbunker. Het kan in Hoek van Holland. Deze bunker, Cocondo genaamd, is woensdag onderscheiden met de Pieter van Vollenhovenprijs.

De Pieter van Vollenhovenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan organisaties die de uitdaging zijn aangegaan om een monument te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. Cocondo, een samentrekking van de woorden cocon en condo, is in 2021 opgeleverd. Het initiatief komt van Peter de Krom en zijn stichting Stelling 33. 'Verblijf in de geschiedenis en ga kopje onder in de natuur', is het motto van het project. De toeristische verblijfplaats is 30 vierkante meter groot.

Pieter van Vollenhoven kwam de prijs woensdag persoonlijk uitreiken aan De Krom. De jury prijst het doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers: "Een bunker in een Natura 2000-gebied; er waren acht ontheffingen nodig en dat is allemaal gelukt. Het is een mooi voorbeeld van hoe een kleinschalig particulier initiatief een herbestemming kan realiseren, waar geen enkele professionele eigenaar aan zou willen beginnen vanwege de vele 'mitsen en maren'."

De vakantiewoning ligt in natuurgebied en rijksmonument het Vinetaduin van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Dit natuurgebied herbergt maar liefst 70 bunkers uit vier lagen krijgsgeschiedenis. Cocondo bevindt zich in het noordelijk deel van het gebied, vlakbij de toegang tot het strand.

De WOS ging in 2021 langs in de Cocondo. Bekijk die reportage: