Archief
WOS/Jan Cammeraat

'Tomatoworld eerste kas ter wereld met eigen 5G-netwerk'

Datagedreven telen is hot. Omdat kennis macht is, spelen sensoren en camera's hierin een cruciale rol. Bij Tomatoworld in Honselersdijk zijn ze fulltime bezig met het analyseren van data die wordt verzonden en verzameld over een eigen 5G-netwerk.

Vanaf de oprichting in 2008 heeft Tomatoworld de functie van informatie- en demonstratiecentrum. Vandaag de dag houdt Tomatoworld zich als zogenoemd field innovation lab ook bezig met het testen en beoordelen van nieuwe technieken.
Eind juni heeft directeur Miranda van den Ende na vijftien jaar afscheid genomen van Tomatoworld. Joyce van Dalen houdt zich sindsdien bezig met de operationele zaken. Aart van den Bos gaat zich op interim-basis bezighouden met strategische zaken en is gevraagd om de doorontwikkeling van Tomatoworld vorm te geven.

Van den Bos is een ondernemer die verschillende bedrijven in binnen- en buitenland heeft opgericht. Hij kent de sector goed en heeft een groot netwerk in de internationale land- en tuinbouw, bij kennisinstellingen, overheden, NGO's en de financiële wereld. Onlangs had Tomatoworld een primeur: de eerste kas ter wereld met een eigen 5G-netwerk.

Wijsheid in pacht

In Tomatoworld wordt 24/7 data verzameld van de klimaatcomputer, sensoren en camera's in de kas. Deze ruwe data vormen de basis voor slimme informatie, gepresenteerd in gebruiksvriendelijke en informatieve dashboards die de teler vertellen wat er vandaag en in de nabije toekomst in de kas gebeurt. De continue stroom aan gegevens die tijdens de teelt worden verzameld, genereert realtime inzichten in de kas- en plantgezondheidsomstandigheden. Inzichten die kunnen worden gebruikt om software voor kunstmatige intelligentie en machine learning te versterken, zodat deze in de loop van de tijd nog slimmer kan worden. Historische gegevens maken het mogelijk om trends te ontdekken, vooruit te plannen, voorspellingen te doen en de oogst proactief te sturen op basis van de doelstellingen van de telers in termen van kwaliteit, kwantiteit en terugverdienmodel.

Artikel gaat verder onder de video.

Autonoom telen

De kas van Tomatoworld is uitgerust met de innovatie van Hoogendoorn op het gebied van procesbeheersing. Door algoritmen, gegevens uit de teeltomgeving, natuurkunde en plantenfysiologie te combineren, kan het systeem beslissingen nemen voor een optimale groei van de planten in de kas. Tomatoworld is trots om deze innovatieve techniek te demonstreren en een bijdrage te leveren aan de validatie en ontwikkeling van deze unieke manier van telen. Het is de bedoeling van Tomatoworld om 'het ultieme fieldlab voor datagedreven telen' wereldwijd te worden.

Autonome kas

Het onderwerp autonoom telen leeft, maar het is ook lastig om goed te omschrijven wat het precies inhoudt. Ieder bedrijf is er op zijn eigen manier mee bezig en er worden veel stappen gezet. Het idee is dat je met gegevensanalyse, sensortechniek en kunstmatige intelligentie een teelt verder kan optimaliseren. Daarmee wordt niet alleen een bijdrage geleverd aan het wereldvoedselvraagstuk, maar ook de afnemende teeltkennis in de glastuinbouw aangevuld.