Archief
Archief WOS

Archief WOS

Westlandse coalitiepartijen buigen zich over werkbare samenwerking

De drie Westlandse coalitiepartijen GBW, VVD en Westland Verstandig gaan de komende weken onderzoeken hoe een werkbare vorm kan worden gevonden om hun coalitie goed voort te zetten.

Dat was maandagavond de belangrijkste uitkomst van de extra gemeenteraadsvergadering naar aanleiding van het ontstane gebrek aan vertrouwen van GBW in Westland Verstandig.

In een verzoek aan burgemeester Bouke Arends om een extra vergadering uit te schrijven, verklaarde GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer op 22 november: "Wij ervaren steeds vaker dat Westland Verstandig afstand neemt van zowel haar coalitiepartners als van besluiten van het college van B en W en/of gemeenteraad. Zo vinden wij het bijzonder storend en onaanvaardbaar dat in de media en op social media openlijk het voorstel van het voltallig college voor de realisatie van een onderwijs- en ontmoetingsplaats in Poeldijk ('De Expeditie') volstrekt voorbarig wordt gediskwalificeerd en de financiële onderbouwing van het voorstel bij voorbaat zelfs als onbetrouwbaar wordt gekwalificeerd."

Alleen al die kwestie vond GBW voldoende redenen voor het aanvragen van een extra raadsvergadering. De aankondiging van Westland Verstandig van haar steun aan een motie om één van de vastgestelde bezuinigingsmaatregelen terug te draaien, is de druppel die de emmer deed overlopen.

Namens de VVD stelde fractievoorzitter Guus Bakker maandagavond, dat het lijkt dat impopulaire keuzes alleen gedragen worden door twee van de drie coalitiepartijen.

Hoewel het in eerste instantie vooral ging om het onderlinge vertrouwen binnen de coalitie, vroeg GBW of de andere partijen zich wilden uitspreken over de vraag of zij nog wel vertrouwen in het college van B en W hebben. De reacties waren, soms enigszins gematigd, positief.

Tekst gaat verder onder de video.

Voldoende steun ervaren?

CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer kwam met een reeks voorbeelden van situaties waarin de diverse collegeleden in het afgelopen jaar vooral tegenwind ondervonden uit de hoek van Westland Verstandig (hoewel zij deze niet bij naam noemde). Vermeer wilde weten of wethouders zich gesteund voelden door de coalitie.
Na een schorsing gaf wethouder Anko Goudswaard een reactie namens het gehele college. "Wij hebben de steun van de raad gevoeld, soms in wisselende samenstelling. En vanavond voelen wij de steun van alle fracties in de raad."

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland