Archief
Rijnmond

Buurman woningbrand Maassluis: 'We hoorden het vuur knetteren'

Een huis aan de Van Speykstraat in Maassluis is zondagavond door een hevige brand in korte tijd onbewoonbaar geworden. Een buurman ving de vrouw en haar baby die in huis waren op en belde het alarmnummer.

Een dag later is de schade goed te zien aan de woning. Aan de voorkant valt het met wat rookschade mee: de bakstenen zijn zwart geblakerd. Het is niets vergeleken met de achterkant van het huis. Die is volledig dichtgetimmerd en volgens de buurman is binnen alles zwart.

Hij en zijn vriendin waren zondagavond thuis. Ze zaten op de bank toen ze een "gek knettergeluid" hoorden. Een paar tellen later horen ze een klap: het glas van de ramen knalt door de druk naar buiten. "Gestommel en gerommel horen we wel vaker daar, dus het trok niet meteen onze aandacht."

Rijnmond

Totdat zijn telefoon een paar tellen later over gaat. Het is de man van zijn buurvrouw, die voor werk in Amsterdam zit. "Zijn vrouw kan geen Nederlands en had bij het uitbreken van de brand haar man gebeld, in plaats van de brandweer. Haar man belde mij weer en toen ben ik gelijk naar buiten gestoven."

Hotel

Eenmaal buiten ziet hij zijn buurvrouw op straat lopen met haar baby van een paar maanden oud. Uit hun huis komt veel rook. Nadat hij 112 heeft gebeld, haalt hij de vrouw en de baby van straat en brengt ze bij hem binnen. In korte tijd staat de straat vol met brandweerwagens, politieagenten en buurtbewoners die komen kijken.

Het kindje moest even mee naar de ambulance, om uit voorzorg gecontroleerd te worden op het inademen van rook. Dat bleek mee te vallen, ook bij de moeder, dus hoefde niemand mee naar het ziekenhuis. Opvallend genoeg oogde de buurvrouw erg rustig, laat de buurman weten.

De brand is volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio ontstaan in een bankstel in de woonkamer. De buurman hoorde van de brandweer dat er een grote kom met houtskool in de woning stond. Wat dat precies met het ontstaan van de brand te maken heeft, weet hij niet.

Het kindje en zijn moeder zijn diezelfde avond nog naar een hotel gebracht in de buurt. Hun huis is onbewoonbaar geworden. "Dit gaat nog wel even een paar maanden duren denk ik, maar gelukkig zijn er verder geen slachtoffers gevallen."

Categorieen:
Nieuws 112 Maassluis