Archief
Bart Kester

Bart Kester

Noorderlicht gespot bij het strand van Monster: 'Wauw!'

Het noorderlicht was in de nacht van vrijdag op zaterdag even te zien boven het Westland. Bij het strand van Monster wist een oplettende fotograaf het natuurverschijnsel vast te leggen op camera.

De afgelopen maand was er al vaker een grotere kans om het noorderlicht te kunnen zien. Voor de fotograaf was het uniek om hier mee te maken. "De omstandigheden waren achteraf niet eens zo heel goed. Maar ik heb de camera maar gewoon neergezet en na een tijdje verscheen het. Toen heb ik hardop 'Wauw!' geroepen. Het was koud, maar onvergetelijk", aldus de fotograaf.

Het zal niet de laatste keer zijn dat hij op het strand gaat zoeken naar het noorderlicht. Naar eigen zeggen zijn de vooruitzichten gunstig om het lichtverschijnsel deze winter vaker te aanschouwen.

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Het noorderlicht ontstaat door uitbarstingen op de zon. Daardoor komen grote hoeveelheden geladen deeltjes in de ruimte. Door de aantrekkingskracht van de aarde worden deze deeltjes vooral naar de noord- en zuidpool getrokken, omdat daar het magnetisch veld van de aarde het sterkst is.

De geladen deeltjes gaan met hoge snelheid door de atmosfeer en botsen op elkaar. Daarbij komt energie vrij, met als gevolg de bijzondere kleuren aan de hemel. Het natuurfenomeen is elk jaar ook een aantal dagen in Nederland met het blote oog te zien.