Archief
Aardwarmte Vogelaer

Aardwarmte Vogelaer

Nieuwe boring Aardwarmte Vogelaer loopt vertraging op

De werkzaamheden bij Aardwarmte Vogelaer duren nog zeker tot medio januari. Bij het project aan de Arckelweg in Poeldijk wordt geboord naar een tweede aardwarmteput, maar er zijn wat problemen ontstaan.

Onderdeel van het werk is het plaatsen van een liner (voering), een pijp die in de boring hangt en niet noodzakelijkerwijs het aardoppervlak bereikt en wordt gebruikt voor het transport van vloeistof. Zowel in de injectie- als de productieput lukte het niet om diep genoeg te komen. In de injectieput ging het om 180 meter boven de geplande diepte en in de productieput 80 meter.

Boorkop vast

"Die 80 meter is vervolgens ingehaald tijdens het boren van de derde sectie. Deze boring was uitdagend. De inschatting is dat tijdens het boren een holte is aangeboord, waardoor de boorspoeling is weggespoeld en vervolgens het boorgat gedeeltelijk is ingestort." Er is nog geprobeerd om dit tegen te gaan met cement, maar daardoor kwam boorkop vast te zitten en deze komt niet meer los.

Er moet nu een nieuw boorgat komen, maar daarvoor is speciaal gereedschap nodig dat uit het buitenland moet komen.

Januari

De problemen zorgen samen met de regen en storm in oktober en november voor vertraging. Naar verwachting loopt dit uit tot medio januari.

Deze maand wordt er ook nog gewerkt aan de aanleg van het warmtenet. Daardoor is de kruising Zuidwijckweg-Vogelaer-Van Ockenburchlaan voorlopig nog dicht. De verwachting is dat deze werkzaamheden voor de kerst zijn afgerond.