Archief

Yvette Broch verwacht speeltijd in eerste groepswedstrijd Oranje

Yvette Broch verwacht donderdag tijdens de openingswedstrijd van het WK handbal een aantal minuten te kunnen spelen voor Oranje. Dat zei de 32-jarige speelster uit Monster woensdag in een gesprek met de pers.

Broch keert op dit WK na een afwezigheid van twee jaar (opnieuw) terug bij het Nederlandse team. Ze is opgeroepen als vervangster van Merel Freriks. Bondscoach Per Johansson had de afgelopen jaren al vaker geprobeerd de Westlandse bij de ploeg te halen, maar zij hield tot nog toe de boot af. Dat deed zij vanwege mentale en fysieke omstandigheden. "Ik merk bij de club: we hebben een heel pittig seizoen. We hebben heel veel wedstrijden, de druk is altijd hoog. We moeten altijd presteren."

"Ik merk dat mijn lichaam en mijn hoofd toe zijn aan vijf dagen geen handbal. Zodat ik die rust kan pakken, om daarna weer te pieken. Ik ben er heel zuinig op", vervolgt Broch, die in 2018 tijdelijk haar handballoopbaan beëindigde, omdat haar lichaam toen 'op' was. "Natuurlijk is het mooi om voor het Nederlands team te spelen, maar in deze fase voelde het meer dat ik die rust wil hebben." Die rust heeft Broch inmiddels ook gehad. Ze deed niet mee bij de laatste twee oefenwedstrijden in Nederland en reisde pas dinsdag mee met de ploeg naar Denemarken, waar Nederland in de groepsfase speelt.

Op Schiphol zag ze voor het eerst in lange tijd dus weer haar ploeggenoten. "Het was een erg warm onthaal", aldus Broch.

Argentinië

Nederland speelt donderdagavond de eerste groepswedstrijd tegen Argentinië. Daarna volgen nog duels met Congo (zaterdag) en Tsjechië (maandag). "Ik denk dat Per me wel een aantal minuten gaat geven", zegt ze over de eerste wedstrijd. "Helemaal als de score ernaar is, dat we kunnen doorwisselen, dat ik er ook in kan komen en het gevoel met die meiden kan opbouwen."

Na dit seizoen zet Broch een punt achter haar handbalcarrière.

Uit onze regio zijn naast Yvette Broch ook Kelly Vollebregt en doelvrouw Rinka Duijndam (beiden uit Wateringen) met Oranje mee naar het WK.