Archief

Boeren en Tuindersbeweging Westland: 'Niks te maken met oproep'

De Boeren en Tuindersbeweging Westland (BT Westland) zegt niets te maken te hebben met de oproep om als zwarte piet naar sinterklaasintochten in Westland te gaan.

Dat heeft een van de BT Westland-voormannen, Marco van Veen, donderdagavond laten weten. Hij heeft in de middag een gesprek met burgemeester Bouke Arends gehad over de oproep die in bepaalde Telegram- en whatsappgroepen circuleert. Die oproep is vervat in een poster die is voorzien van het logo van BT Westland. "Deze oproep is ontstaan in een app-groep en is zonder ons medeweten of toestemming verstuurd."

Daar wordt direct wel het volgende aan toegevoegd: "Echter is BT Westland wel van mening dat de Sinterklaastraditie in stand moet worden gehouden. Er is in Westland geen plek voor Kick Out Zwarte Piet of Extinction Rebellion-protesten die gezellige kinderfeesten verstoren. Dit is een discussie die door volwassen mensen gevoerd moet worden en niet over de rug van kinderen."

'Negeren'

BT Westland vervolgt: "Wij zijn voor het demonstratierecht van iedereen, medestanders en tegenstanders, maar dit moet wel op een vreedzame en ludieke manier gebeuren met respect voor de bezoekers en zeker voor de kinderen voor wie dit feest bedoeld is. Iedereen uitmaken voor racist en fascist is natuurlijk niet vreedzaam of ludiek. Dus als er een tegenactie komt, hopen wij dat dat op een leuke en gezellige manier gebeurt door de Westlandse Pieten, ze moeten zich niet verlagen tot het niveau van de demonstranten. KOZP en XR negeren, is wat BT Westland betreft de beste manier om te reageren, alles wat je aandacht geeft groeit."

De Lier

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft aangekondigd bij de sinterklaasintocht op 18 november in De Lier te gaan demonstreren, zo meldt het ANP.