Archief
WOS

WOS

Mijn Partij stopt met gesprekken over eventuele nieuwe coalitie

Mijn Partij neemt vooralsnog geen deel aan een nieuwe coalitie in Midden-Delfland. Nu de VVD de oude coalitie liet klappen, mocht de winnaar van de vorige verkiezingen het voortouw nemen in de onderhandelingen. Maar de eerste gesprekken leidden tot niets.

Fractievoorzitter Ed Roeling van Mijn Partij had een voorkeur voor een 'lokale basis' met OGP, aangevuld met de VVD. Deze coalitie zou 10 van de 17 zetels hebben. Maar de VVD wil niet de verantwoordelijkheid dragen voor de komst van 225 vluchtelingen naar de Harnaschpolder in Den Hoorn. De partij is fel tegenstander van de opvanglocatie en stapte vorige week uit de huidige coalitie, nadat een raadsmeerderheid had ingestemd met het besluit. "De VVD heeft inmiddels aangegeven geen behoefte te hebben aan verdere gesprekken inzake coalitievorming", staat in een verklaring van Mijn Partij.

Ook met de OGP komt Roeling er gezien het vluchtelingenvraagstuk niet uit. OGP steunde het voorstel vorige week wel en Mijn Partij niet. "Aangezien het hoofddossier momenteel het AZC Den Hoorn is, met vele open einden zowel op juridisch, financieel en ambtelijk vlak, is het te vroeg voor Mijn Partij om nu al verantwoordelijkheid te dragen in dit dossier. Mijn Partij is niet tegen het huisvesten van vluchtelingen, maar wij zijn het niet eens met de gevolgde procedure tot nu toe. Wij zijn oprecht bezorgd over de vele onzekerheden voordat een eerste vluchteling wordt gehuisvest", aldus Roeling in zijn verklaring.

Het CDA, de nummer 2 na de gemeenteraadsverkiezing van 2022, mag nu het voortouw nemen voor nieuwe gesprekken. De partij vormde tot vorige week een coalitie samen met VVD en D66. Aangezien Mijn Partij en VVD nu afstand nemen, lijkt alleen OGP een optie om tot een meerderheid te komen. CDA-fractievoorzitter Rob Zwaard laat aan de WOS weten dat hij op korte termijn, bij voorkeur dit weekend al, met de collega's van OGP en Mijn Partij om de tafel wil voor een 'verkenningsrondje'. "Even kijken hoe iedereen erin staat", aldus Zwaard.