Archief
Image Creator

Image Creator

Dorpsraad zet vraagtekens bij aanleg zonnepanelenveld Oranjeheuvel

De dorpsraad van Hoek van Holland vraagt zich af of het nu nog wenselijk is om op de Oranjeheuvel in de Oranjebuitenpolder een zonnepanelenveld aan te leggen.

In een schriftelijk advies verzoekt de dorpsraad de gemeente Rotterdam om te onderzoeken of de aanleg van zonnepanelen nog steeds de oplossing is voor de gewenste energietransitie. Immers, er is momenteel veel discussie of men de opgewekte energie wel effectief kan opslaan en of de gebruikte technieken nog steeds een goede kosten-batenverhouding hebben.

Alternatieven

"Zorg ervoor dat alle opties openblijven en dat een nieuwe keuze voor een eventueel zonnepanelenveld weloverwogen kan worden gemaakt," aldus de dorpsraad. "Een wandelgebied door het zonnepark zien wij niet als meerwaarde. De recente asbestvondsten en de vervuilde grond, weliswaar onder een afdeklaag, baren ons mede hierdoor te veel zorgen," vervolgt de dorpsraad in de brief aan het college van B en W. "De bereikbaarheid van het wandelgebied vereist ook parkeerplaatsen in dit gebied voor de auto of fiets. Deze zijn niet ingepland. Nogmaals, wie gaat er wandelen tussen PV-panelen?"

Mountainbikeparcours

Het huidige mountainbikeparcours kan volgens de dorpsraad een update gebruiken. "Hier ligt naar ons idee echt een kans. Een uitbreiding van het parcours mogelijk maken en opnemen in het aanbestedingsprogramma is volgens ons een goede optie." Volgens de dorpsraad moet dit een openbaar mountainbikeparcours zijn waarbij de aanleg en het onderhoud van het parcours direct geregeld moeten worden. Het is een van de suggesties van de dorpsraad om een boost te geven aan de jaarrond-belevingsplaats die Hoek van Holland wil zijn.


De leden van de dorpsraad willen op korte termijn van de gemeente weten of hun suggesties worden opgenomen in de nota van uitgangspunten bij de eventuele aanleg van het zonnepanelenveld.

Overigens heeft minister Hugo de Jonge vorige week laten weten dat het kabinet wil stoppen met zonnepanelenvelden in agrarisch gebied.