Archief
WOS

WOS

Centrale milieustraat in Naaldwijk nog onzeker

Van de gemeentewerf in Naaldwijk de centrale Westlandse milieustraat maken, staat weer ter discussie. De gemeente bekijkt of de locatie aan de Hoogwerf nog wel passend is. Als reden worden "nieuwe ontwikkelingen en ruimtelijke vraagstukken" genoemd. Meerdere scenario's worden daarbij bekeken.

Dit staat in de antwoorden van het college op raadsvragen over de begroting 2024. Op pagina 145 van de begroting staat dat de mogelijkheid van een centrale locatie voor een op de toekomst gerichte milieustraat wordt onderzocht. Voor de fractie van D66 was dat aanleiding om te vragen wat er mis is met het onderzoek dat de afgelopen jaren al is uitgevoerd en hoeveel tijd er verloren gaat als er opnieuw naar een locatie wordt gezocht.

Na de verkoop van de gemeentewerf in 's-Gravenzande besloot het vorige college in te zetten op één centrale milieustraat voor de gemeente en vond Naaldwijk de meest ideale locatie. Daar kan de gemeentewerf worden vergroot als de opslag voor de gladheidsbestrijding naar De Lier verhuist. Vervolgens kan dan ook de gemeentewerf in Monster worden gesloten. In meerderheid ging de gemeenteraad met de plannen akkoord.

Op vragen van de fractie Westland Verstandig, die in 2021 tegen de locatie Hoogwerf was, liet wethouder Ferwerda begin dit jaar in de raadscommissie Ruimte weten dat medio 2024 de zoutopslag naar De Lier kan verhuizen. "Daarna kan gestart worden met het upgraden van de werf die nu bij De Hoge Bomen zit". Westland Verstandig vindt (nog steeds) dat de Naaldwijkse locatie beter bestemd kan worden voor woningbouw en de milieustraat elders kan komen.

Ferwerda wees dat in de commissievergadering niet direct af, maar benoemde wel voor- en nadelen. Er moet dan immers elders mogelijk grond worden aangekocht, er kunnen daarbij allerlei vertragingen optreden en bij woningbouw aan de Hoogwerf zou sanering wel eens een (dure) rol kunnen gaan spelen. De centrale milieustraat zal er dan volgens Ferwerda niet per definitie sneller zijn. "Maar het is wel een kans, die moet je dan wel willens en wetens willen nemen, omdat er ook nadelen aan kleven en veel onzekerheden in kaart moeten worden gebracht."

Welke nieuwe ontwikkelingen en ruimtelijke vraagstukken er zijn om de locatie van de centrale milieustraat het herzien, laat het college in de beantwoording van de D66-vraag in het midden. Maar blijkbaar zijn ze zwaarwegend genoeg om er toch nog eens naar te kijken.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland