Archief
PR

Verloren gewaand beeld terug in kerk Poeldijk

Een beeld dat al sinds eind jaren '60 van de vorige eeuw was verdwenen, is weer terug in de Bartholomeuskerk in Poeldijk. Antiquair Chris van Waes hielp de kerk een handje.

Eind jaren '60 moest de katholieke kerk in Nederland versoberen. Weg met al te veel opsmuk, terug naar de basis. Dat resulteerde in de Heilige Bartholomeuskerk in Poeldijk in een ware beeldenstorm. Beelden en kerkelijke gebruiksvoorwerpen werden de kerk uit gehaald. Ze werden verkocht en soms zelfs vernietigd.

De oude preekstoel werd in stukken verkocht. De preekstoel stond vol met oude houten beelden, gemaakt door beeldhouwer Stephen Louis Veneman (1812-1888). Via een antiquair kwam jaren geleden een aantal van die beelden terug. Ongeveer vijf jaar geleden dook opnieuw zo'n beeld op, getiteld De boerenbevolking in bewondering voor de meester.

Bemiddelen

De eigenares van het beeld peilde bij de kerk of er belangstelling was. Die was er wel, maar de vraagprijs was te hoog. De Poeldijkse juwelier/antiquair Chris van Waes probeerde te bemiddelen, maar de eigenares wilde uiteindelijk toch geen afstand doen van het beeld.

De vrouw overleed vorig jaar. Op haar sterfbed besprak ze met haar dochter wat te doen met het beeld. Ze besliste dat het toch mocht worden verkocht aan de Bartholomeuskerk, voor het bedrag dat Van Waes had voorgesteld. De antiquair kocht het beeld om het in ieder geval voor Poeldijk te behouden. Het parochiebestuur besloot daarop het beeld weer over te nemen. En zo staat het weer te pronken op de plek waar het hoort.

Vitrine

Wie een bezoek brengt aan de kerk, ziet dit beeld en de andere beelden staan in vitrines vlakbij de deur. De kerk is elke woensdagmiddag te bezoeken tussen 13.30 en 15.00 uur.

WOS