Archief
WOS

WOS

Stichting Vlietwoning moet creatief zijn om weer bij haar geld te komen

Stichting Boerderij De Vlietwoning krijgt van de rechtbank twee weken om iets te bedenken, waardoor ze weer bij haar bankrekeningen kan komen. De aannemer die delen van de renovatie van het 650 jaar oude monument in Naaldwijk heeft uitgevoerd, heeft daar namelijk beslag op laten leggen.

De stichting hoopte via een kort geding weer bij haar geld te kunnen komen, maar ving donderdag vooralsnog bot bij de Haagse rechtbank, zo meldt mediapartner Omroep West. "U zult met een creatieve oplossing moeten komen", aldus de rechter.

De Vlietwoning in Naaldwijk is mogelijk de oudste boerderij van Zuid-Holland. Trekker van de verbouwing was lange tijd eigenaresse Gré Ruigrok, die subsidies bij onder meer de provincie wist los te peuteren. Ze overleed in februari 2022 op 86-jarige leeftijd, maar had het pand eerder overgedragen aan de Stichting Boerderij De Vlietwoning. Die hielp haar al langer bij haar pogingen de boerderij op te knappen na een grote brand in 2009. Condubouw voerde herstelwerkzaamheden uit aan het dak van het pand. In 2021 werd een aantal rekeningen niet betaald. De aannemer drong niet meteen aan, in de hoop dat de stichting over de brug zou komen, maar dat gebeurde niet. Uiteindelijk zag de aannemer zich gedwongen om beslag te laten leggen op rekeningen van de stichting.

Opdrachtgever

De stichting kan nu niet bij haar geld. De Vlietwoning meent dat ze ten onrechte moet opdraaien voor de onbetaalde rekeningen van de aannemer. "De stichting is nooit de opdrachtgever geweest voor de werkzaamheden van Condubouw", zei de advocaat van de stichting tijdens de rechtszaak. Opdrachtgever was Gré Ruigrok en niet de stichting. De advocate van Condubouw reageerde dat de stichting "op dubieuze wijze onder haar betaalverplichtingen probeert uit te komen". De stichting werd op het bouwbord bij de Vlietwoning al duidelijk vermeld als de opdrachtgever, aldus de advocate. Ook uit verslagen van bouwvergaderingen zou dat blijken.

Volgens de advocate heeft Condubouw nog 90.000 euro tegoed van de stichting. "De stichting heeft geld zat", zei ze en wees op een subsidie van enkele tonnen die was verstrekt. De advocaat van de stichting wees op zijn beurt op de honderdduizenden euro’s die Condubouw in de loop der jaren zou hebben verdiend aan de renovatie van de Vlietwoning. Aan het eind van de zitting deed de rechter nog geen uitspraak over de beslaglegging, maar leek toch partij voor de aannemer te kiezen. "U moet met een creatieve oplossing komen, anders blijft het beslag op uw rekeningen liggen", zei hij tegen de stichting. Die onderzoekt nu de mogelijkheid van een garantstelling om daarmee de beslaglegging op te kunnen laten heffen.

De onenigheid over de onbetaalde rekeningen blijft dan nog steeds bestaan. Daarover staan beide partijen in een bodemprocedure bij de rechtbank tegenover elkaar.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Naaldwijk