Archief
Brunel Solar Team

Brunel Solar Team

Honselse Vincent Groen met Solar Team derde op WK

Vincent Groen is er met het Brunel Solar Team niet in geslaagd om de achtste wereldtitel binnen te slepen voor de TU Delft. De studenten eindigden met hun zonneauto op de derde plaats tijdens het kampioenschap in Australiƫ.

Groen is een van de technische breinen achter de Nuna 12, zoals de auto heet. Hij heeft de afgelopen anderhalf jaar met zijn team geprobeerd een zo snel mogelijke auto te bouwen die rijdt op zonne-energie. Tijdens de race was hij een 'pre-scout', wat betekent dat hij voor de auto uit reed om obstakels, zoals bijvoorbeeld stoplichten, van tevoren te spotten en te timen. Zo hoefde de auto, wanneer deze arriveerde, niet te remmen voor het stoplicht en kon gewoon vol gas blijven rijden. Hoewel het hele team teleurgesteld is, blijft Groen toch een beetje optimistisch: "Wanneer we terug zijn in Delft, zullen we dieper ingaan op waarom Nuna niet kon meekomen met de twee leiders. Maar op dit moment willen we vooral genieten van het feit dat we, na anderhalf jaar hard werken, de finish van deze uitdaging hebben bereikt."

Vincent Groen met de Nuna 12 Brunel Solar Team

Lastige omstandigheden

Tijdens de race had het team te kampen met enkele ongelukkige momenten, zoals bijvoorbeeld een fout bij het timen waardoor de auto even stilstond voor een stoplicht. Daarnaast kreeg het team onderweg te maken met een lekke band, wat ook extra kostbare tijd kostte. De omstandigheden in Australië werkten eveneens niet mee. Op sommige vlaktes was er veel wind, iets waar de zonneauto zeer gevoelig voor is. Om stabiliteit te behouden, kon de auto hier niet op volle snelheid rijden.

Ook bosbranden zorgden voor problemen, vanwege de grote rookwolken die het zicht belemmerden. Het team is daarom erg blij dat de auto hier veilig doorheen is gekomen. Van de laatste twee problemen had de concurrentie overigens ook last, en Groen geeft dan ook toe dat de TU Twente (tweede) en de KU Leuven (wereldkampioen) dit jaar gewoon te goed waren voor het Delftse team: "Hun indrukwekkende prestaties in het bouwen van auto's zijn iets waar de Twentenaren en Belgen terecht trots op kunnen zijn."