Archief
WOS

De Waterman blijft hele seizoen 2024 nog noodgedwongen dicht

Doordat de gespecialiseerde aannemer pas in juni volgend jaar aan de vernieuwing van de baden van De Waterman kan beginnen, zal het Wateringse zwembadcomplex ook nog het hele seizoen 2024 dicht blijven.

Dit blijkt uit een memo dat wethouder Anko Goudswaard donderdag naar de gemeenteraad van Westland heeft gestuurd. Het is een forse tegenvaller voor de gebruikers, nadat ook het afgelopen seizoen de hekken dicht waren.

Het in roestvrij staal uitvoeren van de baden van De Waterman is gegund aan HSB-group, een Oostenrijks bedrijf. Dit bedrijf bedient de toeristische (zwembaden)markt door heel Europa op het specialistische terrein van RVS-baden. De orderportefeuille van HSB is na de coronaperiode volgelopen, waardoor de start van de werkzaamheden pas in juni zal zijn. HSB zal tot november bezig zijn om het geheel veilig op te kunnen leveren, verklaart de wethouder.

"Er hebben meerdere gesprekken plaatsgevonden met HSB om deze tegenvaller in de planning te kunnen oplossen. HSB kan echter niet versnellen, aangezien de expertise beperkt voorhanden is", zo voegt hij er nog aan toe.

Voortgang

De vernieuwing van de baden is onderdeel van fase 1 van het renovatietraject. Andere werkzaamheden van fase 1 zullen volgens planning aan het einde van komende maand starten. Dit betreft voornamelijk het werk voor de bouw van een nieuw pomp/ketelhuis.
Het proces tot realisatie verloopt in goed overleg met stichting Waterman Natuurlijk (WN), aldus Goudswaard.

Verbetering bestaande gebouw

Ondertussen is WN, in overleg met de gemeente, gestart met werkzaamheden aan het bestaande gebouw (fase 2). Zoals bekend heeft een schenker hiervoor maximaal 250.000 euro beschikbaar gesteld. Deze werkzaamheden worden gescheiden van fase 1 uitgevoerd en - zoveel als mogelijk, maar ook verantwoord is - uitgevoerd met hulp van de vrijwilligers. Hierbij wordt gekeken naar optimale jaarrond mogelijkheden van deelgebruik. Het gaat daarbij onder meer om douches, toiletten en een vergaderzaal.

Geen recreatie-alternatief

Komende zomer zal er dus opnieuw geen mogelijkheid zijn om in De Waterman te kunnen zwemmen. Ook zal een andere recreatieve invulling van het terrein niet mogelijk zijn in verband met de diverse lopende werkzaamheden. Als gevolg van dit gemis aan inkomsten zal een aanvullende bijdrage in de exploitatie nodig zijn om het bestuur van de stichting in deze periode te ondersteunen. Dit zal vanuit bestaande begrotingsgelden worden gedekt, zegt Goudswaard.