Archief
WOS

Online fraude: angst onder ouderen is groot

Maar liefst 71 procent van de senioren is bang om slachtoffer te worden van online fraude. Dit blijkt uit onderzoek van SeniorWeb Westland onder bijna 900 ouderen. Om deze reden worden er nu gratis informatiesessies gehouden.

Van de ouderen die hebben meegedaan aan het onderzoek is 11 procent wel eens daadwerkelijk slachtoffer geworden van online fraude. "De boeven worden steeds geraffineerder en bedenken steeds andere trucjes. Je hoeft echt niet dom te zijn om slachtoffer te worden", zegt Loes Voogd van stichting SeniorWeb Westland.

Bij de informatiesessies leren ouderen waar zij alert op moeten zijn om fraude via het internet te voorkomen. Die alertheid is van groot belang. "Zeker voor de wat oudere mensen, die zijn meestal digibeten en weten er nog niet zo veel van. Het is heel belangrijk om dat dan goed onder de aandacht te brengen", zegt een aanwezige bij de informatiesessie in Wateringen.

SeniorWeb houdt de komende tijd nog twee keer een bijeenkomst over het onderwerp: op vrijdag 27 oktober in de bibliotheek in 's-Gravenzande en op vrijdag 3 oktober in de bibliotheek in De Lier. Op beide dagen begint het om 10.00 uur en de toegang is gratis.

Tips tegen online fraude

De fraudehelpdesk geeft tips tegen online fraude:
1. Is een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is dit meestal ook het geval. Twijfel je? Neem over de aanbieding contact op met de Fraudehelpdesk.
2. Moet je snel reageren? Dit is een beproefde tactiek van oplichters om je over de streep te trekken. Laat je dus niet onder druk zetten.
3. Overheidsorganisaties en banken zullen nooit om je pincode of wachtwoord vragen.
4. Lees de kleine lettertjes. Bij fraudeurs zit er altijd een addertje onder het gras.
5. Ben jij ongevraagd of zomaar benaderd met een aanbieding (via post, telefoon, e-mail, fax, aan de deur)? Let extra goed op! Hier kan weleens een oplichter aan het werk zijn.
6. Betaal liever niet vooraf en niet contant, tenzij jij zeker weet dat de andere partij betrouwbaar is.
7. Ben jij eerder slachtoffer van fraude of oplichting geweest? Let extra goed op! Vaak geeft de ene oplichter jouw gegevens door aan de andere oplichter.
8. Geef nooit jouw persoonlijke (bank-)gegevens af! Fraudeurs maken misbruik van je gegevens.
9. Zit een aanbieding vol taalfouten? Wees alert, dit kan een indicatie zijn voor fraude.