Archief
Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Unieke Westlandse beelden van de mobilisatie opgedoken

Er duiken niet vaak Westlandse videobeelden van voor de Tweede Wereldoorlog op. Deze week gebeurde dat wel en voor de Historische Vereniging Monster Ter Heijde was het reden voor een grote première avond.

Adri van Vliet, secretaris van de Historische Vereniging, vond de nooit vertoonde beelden samen met zijn collega. Het gaat om beelden van de mobilisatietijd vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Tot zijn verbazing waren daar verschillende dorpskernen in het Westland op te zien, met name Monster en Ter Heijde.

Tekst gaat verder onder de video.

Van Duuren

De beelden zijn gemaakt door reserve-luitenant K.J. van Duuren. Hij was in 1939/1940 gelegerd in Monster en maakte als hobby video-opnames. Zijn zoon bood de beelden in coronatijd aan bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Daar werkte Van Vliet en hij is er vervolgens mij aan de slag gegaan. "De beelden zijn gerestaureerd en toegankelijk gemaakt. En dan kun je gaan kijken wat erop staat en dat was de verrassing", Aldus een zeer enthousiaste Van Vliet.

Filmavond

Volgens Van Vliet zijn de beelden bijzonder en daarom besloot hij een filmavond te organiseren in De Hoeksteen in Monster. En hier kwamen behoorlijk wat mensen op af. Dat vindt Van Vliet overigens niet zo vreemd. "Het vinden van deze beelden is een historische sensatie; zoiets maak je eigenlijk nooit mee."

Online

Na de succesvolle première zijn de beelden online geplaatst. De negen delen van in totaal 24 minuten aan film kunnen worden bekeken op de site van het Nederlands Insituut van Militaire Historie.

Van Vliet hoopt dat dit een aanleiding is voor meer Westlanders om nog eens op zoek te gaan naar oude beelden. Die oproep deed hij ook tijdens de filmavond in De Hoeksteen. "Als je nog leuke dingen hebt, doe er wat mee. Kom er mee naar buiten, want het ligt te verstoffen."