Archief

Laatste strandtenten worden afgebroken: 'September maakte een hoop goed'

De dagen worden korter, het is wisselvallig weer en het is een stuk kouder. Het is duidelijk weer herfst, en dat betekent ook een einde aan het strandseizoen. En dus moeten de strandtenten gaan afbreken.

Terwijl bijna alle strandtenten op de Westlandse stranden al helemaal weg zijn, staat die van Beachclub Breez er nog. De medewerkers zijn wel bezig met afbreken. "Seizoen 2023 zit er weer op", zegt Leon de Zeeuw, eigenaar van Beachclub Breez. "We zijn nu bezig met het dak eraf halen, daarna gaan de wanden naar beneden. We hebben er de komende drie dagen nog wel werk aan. Daarna is het lekker tijd voor vakantie", gaat De Zeeuw verder.

Het is nog best een hele klus om zo'n strandtent af te breken. "Elk jaar wordt het meer. Je gooit natuurlijk wel eens wat weg maar we kopen elk jaar meer nieuwe spullen erbij", zegt de strandtenteigenaar. De Zeeuw heeft twee opslagplekken in de buurt waar hij alle spullen opslaat. "Het is vooral een hoop transport, een paar dagen heen en weer rijden. In totaal rijden we zo'n dertig keer op en neer en dan zijn we er wel."

Natuurcompensatiegebied

In Westland mogen de strandtenten niet blijven staan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Hoek van Holland. "Dat komt omdat wij in een stukje natuurcompensatiegebied zitten", legt De Zeeuw uit. "De duin moet in de winter weer kunnen aangroeien, onze strandtent staat daar zomers voor in de weg. Daarom moeten wij op uiterlijk 1 november weer alles achterlaten zoals het er normaal in de natuur uitziet. Anders staan we in de weg voor de verstuiving van het zand."

Al met al heeft Breez een 'supermooi seizoen gehad'. Al had het volgens De Zeeuw in de zomervakantie wel wat mooier gekund wat betreft het het weer. "Dat viel misschien wel een beetje tegen. September heeft daarentegen weer een hele hoop goed gemaakt."