Archief
Signbiblio

Signbiblio

Wateringer opnieuw aangehouden voor grootschalige belastingfraude

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) heeft maandag een 67-jarige man uit Wateringen opnieuw aangehouden voor grootschalige belastingfraude in kledinghandel. De man werd in april 2021 ook al aangehouden voor dezelfde feiten. De Fiod kreeg onlangs signalen dat hij daarna niet gestopt is met belastingfraude.

De Wateringer zou valse facturen maken voor kledinghandelaren die ook aan belastingfraude deden. De kledinghandelaren vroegen de op de facturen vermelde btw terug van de Belastingdienst. Zij kregen op die manier een onrechtmatig belastingvoordeel, omdat zij geen kleding hebben ingekocht bij de bedrijven van de verdachte.

Om buiten beeld van de autoriteiten te blijven, maakte de Wateringer gebruik van verschillende ondernemingen die bijvoorbeeld op naam van personen stonden die niet in Nederland woonachtig waren. Uit naam van deze ondernemingen werden de valse facturen opgemaakt die door de kledinghandelaren werden gebruikt om hun 'zwarte inkoop' in stand te houden. Naast het in stand houden van de 'zwarte inkoop' werd een omzetbelastingvoordeel gecreëerd ter waarde van de in rekening gebrachte omzetbelasting.

Tijdens doorzoekingen van zowel het huis van de man in Wateringen als een bedrijfspand in Lijnden is er zowel fysieke als digitale administratie in beslag genomen. Naar aanleiding van het eerste strafrechtelijk onderzoek van de Fiod heeft de Belastingdienst meer dan 60 controles ingesteld bij kledinghandelaren die vermoedelijk valse inkoopfacturen in hun administratie hebben opgenomen. Die handelaren vroegen de op de facturen vermelde btw terug van de Belastingdienst.

Zij kregen op die manier een onrechtmatig belastingvoordeel, omdat zij geen kleding hebben ingekocht bij de bedrijven van de verdachte; zij kochten kleding in het buitenland zonder btw. Het belastingnadeel voor de Nederlandse Staat wordt berekend op ruim 9 miljoen euro.