Archief

Dringende oproep aan Ministerie en Tweede Kamer: red EU Schoolfruit Programma

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft dit jaar de vergoeding voor het leveren van schoolfruit aan scholen aanzienlijk verlaagd. Verschillende (Westlandse) leveranciers en de belangrijkste distributeur van schoolfruit luiden volgens het GroentenFruit Huis de noodklok.

Jaarlijks profiteren ongeveer een half miljoen basisschoolkinderen van het EU Schoolfruit programma. Problemen in de vergoeding dreigen de voortzetting van dit initiatief in gevaar te brengen. De daling van de vergoeding is het gevolg van een gewijzigde berekeningsmethode door Wageningen University Research. Vorig jaar waren er al problemen met de vergoeding, die toen door de minister van LNV werd verhoogd. Maar dit jaar heeft de minister ingestemd met een verlaging van maar liefst 25 procent.

Kostprijs

Leveranciers van schoolfruit geven aan dat ze nu verplicht worden om schoolfruit onder de kostprijs te leveren. Hierdoor zijn ze wellicht genoodzaakt zich terug te trekken, wat de levering aan scholen in gevaar brengt. Dit kan ertoe leiden dat honderdduizenden basisschoolleerlingen niet langer kunnen profiteren van EU-regelingen voor schoolfruit. Er wordt een dringende oproep gedaan aan de minister van LNV en de Tweede Kamer om de vergoeding onmiddellijk aan te passen naar een marktconforme waarde, zodat de levering aan scholen in november kan doorgaan. Deze oproep wordt ondersteund door brancheorganisatie GroentenFruit Huis.

Toekomstvisie

Tegelijkertijd is er behoefte aan een nieuwe, verbeterde regeling voor de toekomst. De groente- en fruitsector waardeert het doel van de huidige Schoolfruit regeling, namelijk het bevorderen van gezonde voeding op scholen en het aanmoedigen van kinderen om op jonge leeftijd groenten en fruit te eten. Daarom pleit de sector voor een brede, structurele regeling voor gezonde voeding op scholen, inclusief een gegarandeerde levering van Nederlandse groenten en fruit. Dit zou moeten worden opgenomen in het toekomstige regeerakkoord en worden beheerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland