Archief
WOS

WOS

Wostalgie: Geld verdienen aan poep en plas

Deze week is het acht jaar geleden dat de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Den Hoorn het mogelijk maakte voor studenten om testen te doen met het afvalwater. In laboratoria is het namelijk verboden om met afvalwater te werken, dus kan het nu op deze locatie.

Bij de installatie kunnen studenten allerlei proeven doen met het rioolwater. De studenten werken niet binnen de zuiveringsinstallatie, maar in een loods vlakbij. Volgens Rogier van Kempen van Delfluent Services lopen er "leidingen van de zuivering naar de hal, zodat de studenten hier over verschillende waterstromen en slibstromen kunnen beschikken". De studenten kunnen dan dus monsters nemen uit het water tijdens verschillende fases van het zuiveringsproces.

Een van de dingen die onderzocht werd, is de mogelijkheid om geld te verdienen met het afvalwater. Op dat moment kost het zuiveren van water nog veel geld van de staat, daarom hoopte Thecla den Hoed van het Hoogheemraadschap van Delfland in de toekomst zelfvoorzienend te zijn. Dit wilde zij doen door "allerlei waardevolle grondstoffen" terug te winnen uit het water. Zo kunnen ze bijvoorbeeld fosfaat terugwinnen uit het slib dat overblijft. "Dat is een grondstof waarvan we verwachten dat die in de toekomst geld waard wordt", aldus Den Hoed. Inmiddels meldt het Hoogheemraadschap van Delfland op hun site, dat ze inmiddels al fosfaat winnen uit het slib.

In Wostalgie duiken we de grote archieven van de WOS in, op zoek naar historisch beeld.