Archief
WOS

WOS

Initiatiefnemer stopt: 130 buurt-WhatsAppgroepen houden op te bestaan

Doordat de initiatiefnemer stopt, verdwijnen er na 10 jaar 130 buurtapps met ongeveer 15.000 deelnemers in de regio. Het gaat onder meer om veel buurtapps in Maassluis.

De groepen kunnen vanwege de privacywetgeving niet overgenomen worden door een andere beheerder, zegt de initiatiefnemer, die werkzaam is als digitaal wijkagent bij de politie. De groepen in Hoek van Holland blijven wel actief, aangezien die overgenomen zijn door een nieuwe beheerder.

Buurtapps

In de groepen worden berichten gedeeld van vermiste en gezochte personen. Ook vraagt de politie regelmatig buurtbewoners alert te zijn op zaken als woninginbrekers en babbeltrucs. De initiatiefnemer werkte in totaal 10 jaar lang aan het opzetten van de buurtapps en zorgde ook voor groepen in Vlaardingen, Schiedam en andere steden in de regio.

"We hebben er inbrekers mee gepakt, winkeldieven in de kraag gevat, vermiste personen en dieren weer veilig thuisgebracht en verbinding en het veiligheidsgevoel onder de deelnemers opgekrikt waar dat nodig was", zegt de initiatiefnemer in een afscheidsbericht.

Een woordvoerster van de politie laat weten dat de initiatiefnemer stopt aangezien hij te druk is met andere werkzaamheden binnen de politie. Echter zegt de initiatiefnemer zelf in een afscheidsbericht dat hij heeft besloten te stoppen vanwege 'meerdere commentaren en berichten'. Hij wil niet ingaan op wat voor commentaren het zijn.

De politie vraagt in de buurtapp uit te kijken naar een vermissing. WOS

Teleurstelling

Deelnemers reageren teleurgesteld op het bericht dat de buurtapps gaan verdwijnen. In verschillende wijken pakken mensen zelf het initiatief op om een nieuwe buurtapp te starten. Inmiddels zijn er in Maassluis nieuwe buurtapps opgericht. De buurtapp in Hoek van Holland is doorgegaan onder een nieuwe beheerder.

"Het is belangrijk dat de buurtapp er is", zegt Leo Poortman, de initiatiefnemer van de nieuwe van buurtapp Maassluis-Centrum. Toen Poortman hoorde dat alle groepen gingen stoppen, wilde hij de groepen graag overnemen. "Toen kreeg ik het antwoord dat dit niet gedaan kon worden vanwege de AVG (privacywetgeving)".

Poortman besloot zelf een nieuwe buurtapp op te starten voor Maassluis-Centrum. "Mensen waarschuwen en op de hoogte houden over de zaken die in de wijk aan de hand zijn is in eerste instantie het doel", zegt hij tegen de WOS. In één dag tijd kreeg hij al tientallen aanmeldingen voor de nieuwe buurtapp.

Ook Sebastiaan Bruijnzeels, initiatiefnemer van de nieuwe buurtapp van wijk Het Balkon kreeg al snel tientallen aanmeldingen binnen voor de nieuwe buurtapp. In de 'oude' buurtapp van Het Balkon keken buurtbewoners actief mee bij verdachte zaken of vermiste personen. "Het is belangrijk dat dit wordt doorgezet", zegt Bruijnzeels. De politie laat weten dat het goed is dat er nieuwe buurtapps worden opgestart.