Archief

Steeds meer jongeren vapen: 'Aantrekkelijk gemaakt met kleurtjes, lampjes en smaken'

De maand oktober staat zoals elk jaar weer in het teken van Stoptober. Een initiatief om mensen aan te moedigen te stoppen met roken. Maar terwijl hier hard op wordt ingezet, zijn jongeren massaal aan het vapen geslagen.

Met vapen wordt het roken van e-sigaretten bedoeld. Dat zijn elektronische apparaten waarin een vloeistof, met of zonder nicotine, kan worden verdampt. Vaak is daar een smaakje aan toegevoegd, wat het voor jongeren aantrekkelijk maakt. Dat beamen ook de Wateringse tieners Demi en Amy. "Ik rookte zelf eerst ook en toen ben ik naar vapen overgestapt vanwege het smaakje. Sindsdien vape ik eigenlijk alleen nog maar", aldus Demi. Een andere jonge vaper ziet ook een toename om zich heen. "Soms zelfs mensen van 12 en 13 jaar", zegt hij. Zelf is hij 15 jaar.

Tekst gaat verder onder de video.

Jongerenwerk

Ook de jongerenwerkers van Vitis Welzijn zien dat de populariteit van vapen toeneemt. "Voorheen had je jongeren die roken vies en slecht voor de gezondheid vonden. Maar die jongeren zie ik nu ook vapen", vertelt jongerenwerker Claudin Knoefmann. "De e-sigaretten worden natuurlijk ook heel aantrekkelijk gemaakt door mooie kleurtjes, er zitten lampjes in en om nog maar te zwijgen over de smaakjes. Er zijn jongeren die gewoon een heel arsenaal aan smaakjes in hun tas hebben zitten. Dus ja, we zien zeker dat het aantal vapende jongeren toeneemt."

Artsen slaan alarm

De populariteit van vapen is ook bij artsen niet onopgemerkt gebleven. Volgens Robin van der Putten, kaderhuisarts Astma en COPD in Maasland en Naaldwijk, is vapen zelfs gevaarlijk. "Het wordt natuurlijk als gezond alternatief voor roken gegeven, maar in e-sigaretten zit nicotine. Dat is schadelijk voor de jeugd, omdat hun hersenen minder geconcentreerd raken. Dat staat de ontwikkeling in de weg", aldus Van der Putten in de WOS-talkshow Aan Tafel. "Daarnaast zitten er ook veel stoffen in die kankerverwekkend zijn. Verder weten we nog niet wat de gevolgen op lange termijn zijn. Maar door de stoffen die in de e-sigaretten zitten, maken we ons wel zorgen over de toename van het gebruik onder de jeugd."

We weten nog niet wat de gevolgen op lange termijn zijn.

Robin van der Putten (huisarts)

Er zijn dus vooral zorgen over de lange termijn. Maar ook nu kunnen jongeren al beïnvloed worden door de e-sigaretten. "Op dit moment is het probleem dat ze verslaafd raken aan iets. In het begin lijkt het leuk, neem je een trek en krijg je er een kick van. Maar op een gegeven moment heb je die trek nodig. Dus je wordt steeds afhankelijker van het middel."

Kaderhuisarts Robin van der Putten vertelt over vapen in Aan Tafel WOS

Je wil meer als je het eenmaal hebt gedaan.

Demi en Amy

Toch blijven vapen

Ook bij de jongeren is inmiddels bekend dat vapen toch niet zo goed voor je is als eerst werd gedacht. Toch houdt dat de Wateringse Demi en Amy niet tegen om deze maand nog te stoppen. "Je schrikt er natuurlijk wel van. Maar je wil meer als je het eenmaal hebt gedaan, dus je blijft ermee doorgaan", vertellen ze. Ook een andere jongere vertelt op straat over het vapen. "Ik merk wel dat mijn conditie wat slechter is", vertelt hij lachend. Het houdt hem alleen niet tegen om te stoppen. "Ik blijf gewoon doorgaan."

Het hele gesprek over het vapen zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland