Archief
Basisschool 't Startblok

Basisschool 't Startblok

Ludieke actie op school in Honselersdijk: ouders nemen de klas over

De juffen en meesters van basisschool 't Startblok in Honselersdijk kregen vorige week tijdens de Dag van de Leraar onverwachts vrij, terwijl de ouders van de kinderen voor de klas stonden.

In het diepste geheim vroeg schooldirecteur Wilco Kannekens de ouders om op die dag les te komen geven. Dit geheim houden bleek nog een pittige opgave, want meer dan vijftig ouders moesten hun mond houden. "Dat was echt heel spannend, want als die ouders het tegen de kinderen zouden vertellen, dan is het geen geheim meer, dan weet je zeker dat het bekend wordt." Bovendien moesten alle ouders uitleg krijgen over hoe de dag in elkaar zat. Daarom gaf hij op een maandagavond stiekem een bijeenkomst in de school. Volgens hem was dit best risicovol, want het had zo maar gekund dat een leraar "nog iets zou komen voorbereiden of kopiëren". Gelukkig gebeurde dit niet en konden ze de leraren dus echt verrassen.

Terwijl de leraren weg waren, stonden er dus ouders voor de klas. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want er komt veel meer bij kijken dan je van tevoren zou denken. Gelukkig kon de directeur de ouders tijdens die maandag genoeg inlichten over de gang van zaken, zodat de ouders in ieder geval kleine zaken zelf konden oplossen. Bovendien stonden de ouders 'slechts' twee uur voor de klas, daarna werden ze vervangen door andere ouders.

Er is één leerling door de tafel gesprongen.

Jill van Velden

Een van die ouders was 'partyjuf' Jill van Velden. Zij heeft deze titel naar eigen zeggen gekregen, vanwege een ongelukje tijdens de overblijf. "Tijdens de overblijf moesten we binnen blijven vanwege de regen, toen ging het smartbord aan en ging de muziek iets te hard. Toen zijn alle kinderen op de tafels gaan staan om te dansen. Een van hen is door de tafel gesprongen." Dus moest Van Velden met een kapotte tafel naar de directeur om een nieuwe te halen. Die kon er naar eigen zeggen wel om lachen.

De directeur had vooraf al een heel plan klaarliggen voor hoe de dag er ongeveer kon uitzien, maar dat heeft hij na de bijeenkomst links laten liggen. De ouders kwamen zelf al met zoveel enthousiaste ideeën en thema's dat er genoeg te doen was. Volgens Van Velden had iedere klas een thema waarin zij lessen volgden. "Het thema van groep 5 en 6 was bijvoorbeeld 'prehistorie', en bij groep 4a - waar ik voor de klas stond - was het thema 'mijn lijf', dus daar hebben we bijvoorbeeld naar de hartslag van de kinderen geluisterd."

Een van de kinderen wordt omgetoverd tot mummie Basisschool 't Startblok

Al met al was de dag volgens de directeur een flink succes, maar het is nog maar de vraag of hij het volgend jaar weer gaat doen. Dan zou het geen verrassing meer zijn.

Het hele gesprek met Wilco Kannekens en Jill van Velden zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.