Archief
WOS

WOS

Aardgasvrije wijken toch verwarmd met gas

De nieuwbouwwijken Rijnvaart en Waelpolder in 's-Gravenzande worden indirect toch verwarmd met aardgas. Iets dat in principe sinds 2018 niet meer mag.

Dat de Nederlandse overheid wil afstappen van aardgas en wil overstappen op duurzame energie is alom bekend. Dit om de uitstoot van CO2 te verminderen. Als gevolg hierop mogen nieuwbouwhuizen sinds 1 juli 2018 niet meer worden aangesloten op het gasnet. En toch wordt de nieuwbouwwijk Rijnvaart in 's-Gravenzande (uit 2019) nog steeds verwarmd met aardgas. Iets dat ook gaat gelden voor de naastgelegen nieuwbouwwijk Waelpolder, waar de eerste huizen al snel worden opgeleverd.

Warmtestation

Aan de Rijnvaartweg staat al enige tijd een warmtestation, deze voorziet de huizen in de wijk Rijnvaart van warmte op basis van aardgas. Voor Waelpolder komt er ook zo'n warmtestation, dat geplaatst zal worden aan de Dijckerwaal. En ook hier geldt dat het warmtestation de huizen in eerste instantie gaat voorzien van warmte op basis van gas. Maar dat is een tijdelijk kwaad. Een warmtebedrijf is namelijk verplicht om woningen te verwarmen. De bedoeling is dat dat gebeurt met aardwarmte, maar zolang die nog niet beschikbaar is, kunnen de woningen tijdelijk worden verwarmd met aardgas.

Cees Wagemaker van HVC, een afvalverwerkingsbedrijf dat zich tegenwoordig ook bezig is met aardwarmte. Hij legt uit dat de warmtestations onderdeel zijn van een groter plan. "De huizen van Rijnvaart en Waelpolder worden aangesloten op een warmtenet. Dat is een stelsel van leidingen onder de grond. Via die leidingen wordt warmte naar de huizen getransporteerd. Warmte die nu nog wordt opgewekt met aardgas. Maar vanaf 2025 moet en het warmtenet worden aangesloten op één van de duurzame warmtebronnen. Vanaf dat moment worden alle huizen verwarmd met aardwarmte in plaats van gas. De huidige warmtestations, die stoken op aardgas, dienen dan alleen nog als back-up."

Tekst gaat verder onder de video.

Duurzame warmtebron

De duurzame warmtebron die (onder andere) deze twee wijken van warmte moet voorzien is dus aardwarmte. Aardwarmte wordt opgehaald uit de grond, om die reden wordt er honderden meters diep geboord. Uit de diepte wordt warm water omhoog gepompt. Via het warmtenet Westland wordt die warmte vervolgens verspreid over de huizen die zijn aangesloten op het warmtenet.

In 2025 moet (conform planning) het warmtenet in Rijnvaart en Waelpolder dus gereed zijn, maar ook gekoppeld aan één van de duurzame aardwarmtebronnen. Bijvoorbeeld die in Maasdijk of Polanen in Monster. "Vanaf dat moment is verwarmen via aardgas niet meer nodig, behalve in geval van nood", zegt Wagemaker.

Warmtenet Westland

Naast Rijnvaart en Waelpolder zijn er in Westland nog drie kernen waar momenteel een warmtenet wordt of is aangelegd. Het gaat om de Lierpolder (De Lier), Westmade-Noord (Monster) en Monster. De zwarte leidingen op de afbeelding zijn al geplaatst, aan de rode leidingen wordt nog gewerkt.

Op al deze plekken moet, op lange of korte termijn, aardwarmte als primaire warmtebron dienen. Daarmee worden de huizen dan duurzaam verwarmd: een gasvrij toekomstbeeld. Om die reden is het verwarmen van deze wijken op aardgas nu nog toegestaan, ondanks het landelijke gasverbod dat al geldt sinds 2018. Simpelweg omdat het nu de enige tussenoplossing is. Een tussenoplossing in aanloop naar duurzaamheid.

HVC