Archief
WOS

WOS

Meer jongeren in Westland niet naar school, maar gemeente maakt zich geen zorgen

Het aantal jongeren in Westland dat niet staat ingeschreven op een school, terwijl dat wel zou moeten, is in 2022 fors gestegen. Westland zit zelfs ver boven het landelijk gemiddelde. Toch maakt de afdeling Leerplicht van de gemeente zich geen zorgen.

De cijfers over 'absoluut verzuim' doken vorige week op in de Programmabegroting 2024-2027 van de gemeente Westland. Er wordt gesproken van absoluut verzuim als een leerplichtige (een deel van) het schooljaar niet is ingeschreven bij een school zonder hiervoor toestemming te hebben. Zoals te zien is in de onderstaande grafiek is het aantal leerlingen per duizend leerlingen dat niet is ingeschreven explosief gestegen in Westland.

Deze cijfers lijken zorgwekkend, maar volgens de afdeling Leerplicht van de gemeente zijn ze goed te verklaren. De eerste reden zou de nasleep van corona zijn. Er zijn leerlingen die nog kampen met fysieke en/of mentale klachten na corona, waardoor ze minder makkelijk naar school kunnen gaan.

De tweede en derde reden hebben te maken met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Vluchtelingen die in onze gemeente worden opgevangen, schrijven zich in bij de gemeente. Als Oekraïense kinderen vier weken na het inschrijven bij de gemeente nog niet zijn ingeschreven bij een school, wordt dit gezien als verzuim. Zelfs als ze zich later alsnog inschrijven, blijft het verzuimgeval staan. Daarnaast zijn er Oekraïense kinderen die gebruikmaken van thuisscholing vanuit Oekraïne, omdat ze hopen op terugkeer op korte termijn. Deze kinderen staan dan wel ingeschreven bij de gemeente, maar niet bij een Nederlandse school, en vallen daarom ook onder het absoluut verzuim.

Volgens een woordvoerster van de gemeente worden al deze gevallen binnen Westland daadwerkelijk als verzuim genoteerd. Volgens haar kan het zo zijn dat in andere gemeenten dit minder gebeurt, en dat hun gemiddelden daarom lager uitvallen. Volgens haar is er dan ook geen reden om deze stijging als zorgelijk te bestempelen. "Als we kijken naar onze eigen voorlopige cijfers van (het schooljaar, red.) 2022/23 dan zien we de absoluut verzuimcijfers weer wat teruglopen. Het cijfer zal nog wel hoger liggen dan wij in de gemeente Westland gewend zijn."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland