Archief
112Maasmedia

Maassluise raadsleden balen van steeds eerder vuurwerk

Binnen de gemeenteraad van Maassluis heerst toenemende irritatie over het steeds eerder afsteken van vuurwerk, met name zwaar vuurwerk.

Dat bleek dinsdagavond tijdens het actualiteitenhalfuur van de gemeenteraad. PvdA-raadslid Paul Luijnenburg had dit onderwerp aangekaart. "Je hoort nu al overal vuurwerk in de stad. En ieder jaar wordt het zwaarder en telkens eerder", zei hij. "Hoe moet dit verder richting Oud en Nieuw?", vroeg Luijnenburg zich af.

Burgemeester Gregor Rensen liet blijken, dat de vuurwerkoverlast op dit moment nog niet hoog op de agenda staat. Met een vooruitblik naar de jaarwisseling zei hij: "Er komen straks weer allerlei richtlijnen vanuit de Veiligheidsregio. We gaan er dus nog volop mee aan de slag."

Raadslid Aad Solleveld (Maassluis Belang) merkte vervolgens op: In de wijk waar ik woon, begint het al in juli". En op allerlei tijdstippen: "soms midden op de dag, soms in de avond, maar ook 's nachts na 01.00 uur".
Jan van den Hoek (Forum voor Maassluis): "Elk jaar begint 'het feest' al in november. Soms zijn de knallen zo hard, dat je een meter omhoog springt van de schrik. Er zijn alweer vuilnisbakken opgeblazen in het Vrijheidspark."
VVD-er Dick Snoeck: "Het is met regelmaat te horen uit de hoek van Excelsior. En ook bij trouwerijen. Ouderen en viervoeters hebben er last van."

Rensen snapt de ergernis: "De handhaving moet steviger. Maar de pakkans is klein. Politie en boa's moeten het zelf constateren. Meestal zijn de vogels al gevlogen, zodra de signalen de politie bereiken."

Furieade

Jurre van de Merwe (Leefbaar Maessluys) stelde enkele vragen naar aanleiding van het snelle staken van de vuurwerkshow tijdens de Furieade afgelopen vrijdagavond. Tijdens die show was het terrein afgesloten, de mensen konden niet weg. "Die dichte hekken, dat is een van de leerpunten van dit jaar", reageerde Rensen.

De burgemeester legde uit dat er veel geëvalueerd is naar aanleiding van de vuurwerkshow bij de Furieade vorig jaar. Toen waren er ook al brandende deeltjes richting het publiek gegaan. De vuurwerkshow duurde toen 15 minuten. "Dat is dit jaar veranderd in drie blokken van 5 minuten, zodat er kansen waren om eerder te stoppen", aldus Rensen.
De show werd nu feitelijk al na 4 minuten gestopt - een besluit van de organisatie zelf -, omdat er ook nu brandende deeltjes door de wind naar het publiek werden geblazen.

Van de Merwe wenst overigens "dat deze mooie traditie" wordt voortgezet. Raoul Kleijwegt (GroenLinks) bracht in herinnering, dat vroeger het vuurwerk boven de Waterweg/Het Scheur werd gehouden. Rensen: "De organisatie wilde de vuurwerkshow per se weer bij het Schanseiland houden. Het afsteken gebeurde nu verder van het publiek af dan vorig jaar." Hij vraagt zich wel af, of het vuurwerk ook in 2024 weer op die plek afgestoken kan worden.