Archief
WOS

WOS

Minister bezoekt Loods M en ondertekent nieuwe erfgoeddeal

Minister Rob Jetten (Energie en Klimaat) en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) hebben een bezoek gebracht aan Loods M in Maassluis. Ook ondertekende de minister samen met Luzette Kroon, voorzitter van Wetterskip Fryslân, de nieuwe erfgoeddeal.

De minister en staatssecretaris kregen maandagochtend een presentatie en rondleiding in Loods M. De loods is een afgebakende locatie, waar straks verschillende partijen gezamenlijk werken aan een innovatieve oplossing in een levensechte setting. In de loods wordt unieke kennis opgedaan over de verduurzaming van varend erfgoed. Bovendien kunnen studenten hier straks onderwijs volgen en stage lopen bij startups. De loods biedt met 1.884 m2 ook ruimte voor onderhoudswerkzaamheden aan varend erfgoed en aan twee musea uit Maassluis.

Financiering

Naast de presentaties namen de minister en staatssecretaris een kijkje op een schip. Daarna vertelden de minister, staatsecretaris en voorzitter van Wetterskip Fryslân over de erfgoeddeal. De deal is vooral financiële steun, zegt de staatsecretaris tegen de WOS. "Het gaat om een best groot bedrag, dat wordt ingezet voor erfgoed. Vanuit Maassluis is er een plan gemaakt en dat plan is geselecteerd. Dat houdt ook in dat er geld naartoe gaat", vertelt staatsecretaris Uslu aan de WOS. In totaal gaat het om een bedrag van 787.000 euro dat vanuit de erfgoeddeal naar Maassluis gaat.

WOS

Het geld voor erfgoed in Maassluis is niet volledig afkomstig van de rijksoverheid, ook de gemeente investeert in erfgoed. "Het zijn dus echt verschillende lagen van overheden die financieren in het plan, dat is de erfgoeddeal. Dat betekent dat er samengewerkt wordt met gemeente, provincie, verschillende departementen binnen de rijksoverheid en nu dus ook de waterschappen", vervolgt de staatssecretaris.

Ondanks dat de overheid op verschillende punten geld bezuinigt, geeft de rijksoverheid juist geld uit in de erfgoeddeal. "Erfgoed verbindt ons, het gaat over identiteit van een plek. Je ziet dat Maassluis hele mooie rijksmonumenten en historische schepen heeft. Dat verdient extra aandacht en vandaar dat het belangrijk is. In deze periode, waar we heel veel tegenstellingen zien, is erfgoed iets wat ons verbindt", zegt staatssecretaris Uslu over de beslissing om geld uit te geven in de erfgoeddeal.