Aantal reanimaties flink gestegen, burgerhulpverlening vaker ingezet
Steeds vaker maken burgerhulpverleners het verschil bij reanimaties. Vrijwilligers die een oproep krijgen via een app op hun telefoon, gaan direct naar het slachtoffer om de reanimatie te starten. Eén van de burgerhulpverleners in onze regio is Bas den Bleker uit Wateringen.
De Wateringer reageert al jaren op reanimatieoproepen, samen met veel andere burgerhulpverleners. Volgens hem zijn burgerhulpverleners van levensbelang. "Ik heb een reanimatie gehad, waarbij het tien minuten duurde voordat de hulpdiensten er waren, toen hebben we die tien minuten gereanimeerd", zegt Den Bleker. "Het verschilt hoeveel hulpverleners er op een reanimatie afkomen, soms staan we er met vijf en soms ben je alleen".
Uit onderzoek van de NOS blijkt dat er in 2022 in Westland 74 reanimatieoproepen waren. Daar werd in 91,89 procent van de gevallen op gereageerd. In Maassluis waren vorig jaar 27 reanimatieoproepen en schoten in 92,59 procent daarvan de vrijwilligers te hulp. In Midden-Delfland werd door burgerhulpverleners op alle tien meldingen gereageerd. Bij zelfdoding, een misdrijf of een ernstig ongeval wordt vanwege de heftigheid vaak geen burgerhulpverlening gevraagd.
Burgerhulpverleners zijn vaak mensen die in de buurt wonen of werken. "Als er een melding binnenkomt, laat ik alles vallen en ga ik daar direct heen", zegt Den Bleker. Volgens hem verschilt het hoe vaak er een oproep wordt gedaan. "Soms heb je er twee in drie dagen en soms twee in de maand". Wel ziet hij de afgelopen twee jaar een forse stijging van reanimaties. Daarbij heeft Den Bleker veel mensen gered. "Daar doe je het uiteindelijk voor". Zo werd hij twee maanden na een reanimatie gebeld door iemand die hij had gereanimeerd. De man heeft vervolgens een borrel gegeven voor de mensen die zijn leven hebben gered.
AED
Een AED, dat staat voor Automatische Externe Defibrillator, hangt op veel plekken in iedere woonplaats. De AED is een draagbaar apparaat die bij een reanimatie het hartritme weer kan herstellen. Volgens Den Bleker kan het apparaat van levensbelang zijn. Hij heeft onlangs zelf besloten om een AED aan te schaffen, die aan de voorzijde van zijn bedrijfspand hangt. "Het is een dure investering, maar het kan levens redden".
In Westland hangen in totaal 182 AED's, die in het geval van een noodzakelijke reanimatie gebruikt kunnen worden. Met de verspreiding ervan woont 93,6 procent van de Westlandse inwoners binnen 500 meter van een defibrillator. In Maassluis hangen 'slechts' 28 openbare AED's, wel woont 96,9 procent van de inwoners binnen 500 meter van een AED. Dit komt onder meer doordat Maassluis dichtbevolkt is en hoogbouw heeft. In Midden-Delfland is het percentage inwoners dat binnen 500 meter van een AED woont, het laagst van onze regio. Met 41 AED's woont 91,4 procent van de inwoners binnen de gewenste straal. Uit onderzoek blijkt dat vooral in de buitengebieden een slechte dekking is van openbare AED's.
Vrijwillgers
Uit de cijfers van de NOS blijkt verder dat bij alle AED's in Westland en Maassluis minimaal 60 burgerhulpverleners binnen een straal van twee kilometer wonen of werken. In Midden-Delfland is de beschikbaarheid van de vrijwilligers in bepaalde gebieden lager. Bij 10 procent van de AED's wonen minder dan 60 vrijwilligers binnen een straal van twee kilometer.
Iedereen die 18 jaar of ouder is en een reanimatiecursus of EHBO-opleiding heeft gevolgd kan zich aanmelden als burgerhulpverlener. Volgens Den Bleker is dat super belangrijk. "Ieder kind zou eigenlijk op school moeten leren reanimeren, daar redt je echt levens mee. Zeker als er thuis wat gebeurt, dan is het super belangrijk dat je gelijk kan starten met reanimeren".