Archief

Zonnepanelen worden steeds minder gekocht

De afgelopen jaren groeide het aantal geplaatste zonnepanelen flink, maar nu lijkt er verandering in te komen. Zo meldt Solar NRG uit Poeldijk dat zij in de afgelopen periode 25 procent minder aanvragen hebben gekregen dan normaal.

Het is normaal dat de verkoop van zonnepanelen in de zomermaanden iets daalt. Volgens Marco van Veen, de eigenaar van Solar NRG, zijn daar twee redenen voor: "Mensen zijn op vakantie en het is bouwvak," waardoor hij in die periode veel aanvragen misloopt. Normaal gesproken trekt dit na de zomer weer aan, maar dat blijft nu uit. Daardoor heeft hij ongeveer 25 procent minder vraag dan verwacht.

Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat de energieprijzen zijn gestabiliseerd; de zorgen die mensen hadden vanwege deze onzekerheid zijn door deze stabilisatie afgenomen. Daarnaast ontstond er paniek vanwege de terugleverheffing die energieleverancier Vandebron heeft ingevoerd. Maar volgens Van Veen is deze heffing nergens voor nodig, want zelfs met deze heffing zijn zonnepanelen nog steeds rendabel. Tot slot heeft de regering plannen om de salderingsregeling van 2023 tot en met 2031 af te bouwen. Deze regeling houdt in dat particulieren en kleine bedrijven de energie die ze terugleveren aan het net mogen aftrekken van hun eigen verbruik.

Toch is Van Veen optimistisch: "Op dit moment is de terugverdientijd met de gestabiliseerde energieprijzen en de lagere prijzen van zonnepanelen beter dan ooit." Volgens hem moeten mensen daarom niet op emotie handelen, maar gewoon berekenen wat het oplevert en op basis van die berekening een keuze maken.